Dallime mes rishikimeve të "Skënder Anamali"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
==<big><big>'''Skënder Anamali'''</big></big>==
 
1921 - 1996
 
[[Skeda:Skënder Anamali.png|parapamje|Skënder Anamali]]
Ishte'''Skënder Anamali''' (1921 - 1996) ishte një nga katër themeluesit e arkologjisë shqiptare, sëbashkusë bashku me [[Hasan Cekën|Hasan Ceka]], [[Frano Prendi|Frano Prendin]] dhe [[Selim Islamin]]. Nxënesi i Gjimnazit të Shkodrës, studenti i Universitetit të Padovës (Itali) filloi aktivitetin e vet shkencor si arkeolog në Institutin e Shkencave Tiranë (1947).
 
Ishte një nga katër themeluesit e arkologjisë shqiptare, sëbashku me [[Hasan Cekën]], [[Frano Prendi|Frano Prendin]] dhe [[Selim Islamin]]. Nxënesi i Gjimnazit të Shkodrës, studenti i Universitetit të Padovës (Itali) filloi aktivitetin e vet shkencor si arkeolog në Institutin e Shkencave Tiranë (1947).
 
 
==<big>'''Veprimtarit gjatë karrierës së tij si arkeolog'''</big>==
 
* Së bashku me arkeologun tjeter pionier H. Ceken grumbulloi material nga terreni dhe hapin Muzeun e parë Arkeologjik në Tiranë.
 
 
==<big>'''Botimet shkencore'''</big>==
 
* Botime shumë të vyera, të paraqitura në punimet monografike Amantia (Iliria, 1972)
 
 
==<big>'''Vlerësime nga kolegët'''</big>==
 
Metodisti i shkëlqyer dhe drejtuesi i palodhur i gërmimeve, temave të diplomave dhe disertacioneve. Promovues shumë efektiv i vlerave të trashëgimisë historike dhe arkeologjike në artikuj të shumtë të shtypit periodik. Me gjithë këtë aktivitet të dendur shkencor, Prof. Anamali u afirmua në plan kombëtar e ndërkombetar si një personalitet i shquar i shkencës. Me rastin e botimit të punimeve të Kuvendit të Dytë të Studumeve Ilire (Tiranë 1985) Prof A. Stipçeviq nga Kroacia, e ka vlerësuar Skënder Anamalin si: ''"një koleg shembullor, si një ekspert të shkelqyer të nivelit absolutisht botëror."'' Kolegu nga Kosova, N. Ferri e kujton kështu qëndrimin e Prof. Anamalit në Prishtinë nëvitin 1980: “ ''Një burrë i imët në pamje, por i madh në shpirt… Ne i a hapëm dyert e institucioneve, shtëpive, kullave dhe odave kosovare, ndërsa zemrat e kosovarëve ai i hapte vetë me sinqeritetin e vet, i cili i pushtonte njerëzit së bashku me humorin e tij të stërholluar shkodran''”.
 
==Burimet==
{{reflist}}
 
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
[[Kategoria:Arkeologë shqiptarë]]

Menyja e lëvizjeve