Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Mona Liza"

3 bytes removed ,  5 vjet më parë
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
Kështu shkencëtarët kanë përdorur rrezet X në pikturë për të zbuluar teknikën e tij. Shkencëtarët kanë zbuluar që Da Vinçi ka përdorur teknikën e njohur në kohën e Renesancës të quajtur Sfumato.<ref>{{cite web|url=http://www.artchive.com/artchive/L/leonardo/monalisa_text.jpg.html |title=E.H. Gombrich, ''The Story of Art'' |publisher=Artchive.com |date= |accessdate=2013-06-03}}</ref> Për ata që nuk janë historian arti, Sfumato, është përzierja e shtresave të holla të pigmentit, lustrimit dhe vajit për krijimin e hijeve. Ndryshimi te Da Vinçi është mënyra e ndërlikimit të shtresave. Me sa duket, Da Vinçi ka përdorur 30 shtresa të ngjyrave që çuditërisht ka shtuar vetëm 40 mikrometër ngjyrë që është gjysma e gjerësisë së flokut të njeriut.
Spektometria fluroshente e përdorur e rrezeve X ishte jo-intenzive dhe kështu lejoj shkencëtarët për të pare çdo shtresë të ngjyrave. Është një vegël shumë precise që përcakton përzierjen e ngjyrave nga artisti. Por edhe pse rrezet X janë aq të sakta, shkencëtarët pohojnë që gjetja e tipit të furceve të përdorura në Mona Lizë është e pamundur. Nuk ka fjalë se sa e vështirë është dëshifrimi i mesazheve të fshehura në të.
==Referenca==
 
{{reflist}}The painting was among the first portraits to depict the sitter before an imaginary landscape and Leonardo was one of the first painters to use aerial perspective. The enigmatic woman is portrayed seated in what appears to be an open loggia with dark pillar bases on either side. Behind her a vast landscape recedes to icy mountains. Winding paths and a distant bridge give only the slightest indications of human presence. The sensuous curves of the woman's hair and clothing, created through sfumato, are echoed in the undulating imaginary valleys and rivers behind her. The blurred outlines, graceful figure, dramatic contrasts of light and dark, and overall feeling of calm are characteristic of da Vinci's style. Due to the expressive synthesis that da Vinci achieved between sitter and landscape it is arguable whether Mona Lisa should be considered as a traditional portrait, for it represents an ideal rather than a real woman. The sense of overall harmony achieved in the painting especially apparent in the sitter's faint smile reflects the idea of a link connecting humanity and nature.
 
In the Renaissance which brought together all human activities, art meant science, art meant truth to life: Leonardo da Vinci was a great figure because he embodied the epic Endeavour of Italian art to conquer universal values: he who combined within himself the fluctuating sensitivity of the artist and the deep wisdom of the scientist, he, the poet and the master.
 
Truly priceless, the painting cannot be bought or sold according to French heritage law. As part of the Louvre collection, "Mona Lisa" belongs to the public, and by popular agreement, their hearts belong to her.
 
==Referenca==
{{reflist}}
[[Kategoria:Leonardo da Vinci]]
[[Kategoria:Piktura]]
Anonymous user