Ndryshimi mes inspektimeve të "Pr-tech"

Jump to navigation Jump to search
7 bytes added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
 
| të ardhura = s'ka
}}
'''pr-tech''' është një faqe e prezentuarprezantuar në internet nga Misioni Pr-Tech një nismë, në nxitimin e ndërtimit dhe ringjalljes së trojeve Shqiptare në aspektin teknologjik, shkencor dhe kompjuterik.
 
Statusit në bazë të së cilit vepron misioni Pr-Tech thontë se bërthama e Pr-Tech është se njohuria duhet të jetë e hapur dhe e freskët. Pr-Tech e arrinë këtë duke e mundësuar publikimin e materialit dhe duke ofruar informim të freskët me perspektivë Shqiptare por me prapavijë ndërkombëtare.
Fleta e informimit në këtë faqe interneti gjendet në anglisht, frëngjisht, gjermanisht dhe japonisht.
== Rregullorja e punës ==
Rregullorja e punës së misionit parasheh disa kritere që i përmbushin kërkesat e një faqe profesionale. Në këtë rregullore janë të parapara disa veprime me të cilat sigurohet funksionimi dhe bashkëpunimi me faktorët që përputhen me kriterietkriteret që dalin nga statusi i misionit. Në ëtë rregullore janë paraparë veprimet me materialiemateriali kontribusekontribuues i cili lëshohet nën lcencënlicencën Creative Commoons (Attribution ShareAlike) pastaj rregullorja rreth përfiimeve nga Pr-Tech ndër të tjer thotë se :Kontribuesit Kontribuuesit nuk janë të detyruar të ndajnë përfitimet me anëtarët tjerë të Pr-Tech nëse përfitimet janë rrezultatrezultat i punës së tyre.
 
Projektet (aplikacionet/sistemet/zhvillimet softuerike) e derivuara nga anëtarët e Pr-Tech licencohen në mënyrë të ndryshme nga materiali tjetër. Licenca e projektit caktohet nga anëtarët të cilët e themelojnë atë projekt, por ajo duhet të jetë e tipit Open Source. Pr-Tech nuk i detyron anëtarët të përhapin projektet falas por kërkon që kodi burimor i projektit të jetë i hapur.
Përfitimet nga projektet që mund të shkarkohen apo ato që shërbehen nga siti i Pr-Tech, nuk duhen të ndahen me anëtarët tjerë të Pr-Tech. P.sh. nëse ndonjë anëtarë krijon softuerin për arkivim të skedave dhe e shet atë, anëtarët në Pr-Tech nuk përfitojnë nga puna e autorit. Vetëm autorët mund të kenë përfitime nga projektet e tyre përderisa kodi (në rastin e projekteve që shkarkohen) dhe çasja (në rastin e projekteve të shërbyera nga siti i Pr-Tech) janë falas dhe të hapura.
 
Po ashtu në regullorenrregulloren e këtij misioni janë të parapara edhe disa rregulla tjera që e bëjnë atë të hy në projekte profesionale me kodin e hapur ([[open source]]).
 
== Informatat Teknike ==
Faqja është e dizajnuar në rezolucionin 1024x768 dhe është provuar me shtatë shfeltuesshfletues interneti Kjo faqe është testuar në shfletuesit: [[Mozilla]] 1.x;[[Mozilla FireFox]] 0.8 dhe 1.x, 1.5; [[Opera]] 7.23, 7.50;[[lynx]] 2.8.4; [[Netscape]] 7; [[Epiphany]] 1.x.x; [[Safari]] 1.2.3 (v125.9). Disa funksione të shfletuesit Internet Explorer nuk paraqiten i duhet. Sipas mbajtësve të faqes këto probleme dhe problemet me shfletuesin Netscape 4.x duhet të qëndrojnë në strukturenstrukturën e programimit të këtyre shfletesveshfletuesve.
 
Makina e Pr-Tech është e ndërtuar në PHP dhe MySQL dhe punon në server Apache. Përveç skriptës eksternale në javascript për hashimin MD5, asgjë në faqen e Pr-Tech-it nuk është nga burimet e huaja. Kjo makinë është krijuar nga zhvilluesit e Ekipi Pr-Tech punën e të cilëve e ka koordinuar [[Betim Deva]]
 
Komunikimi i anëtarëve bëhet në kanalin #pr-tech të irc.freenode.net. Ky kanal është i parashikuar për biseda të çfarëdoshme dhe është i hapur për të gjithë. Nuk ka censurë dhe regullatrregullat e mirësjelljes në IRC aplikohen. Kanali është i hapur për tema të ndryshme. Për shkak të kohës së kufizuar ekziston mundësia që Ekipi i Pr-Tech-ut të mos jetë i pranishëm.
 
Mbrojtja e të dhënave të anëtarëve të misionit garantohet në bazë të rregullores e cila parasheh që të dhënat mbi përdoruesit të mbahen vetëm për qëllime të projektit dhe nuk i shpërndanë ato.
 
== Bashkëpunimi i Misionit ==
Bashkëpunimi është i orientuar në bazë të qëllimit të Misionit, nxitimi, ndërtimi dhe ringjallja e trojeve Shqiptare në aspekt teknologjik, shkencor dhe kompjuterik. Pr-Tech tenton ti ngritë shtetet Shqiptare në nivel të duhur për te ekzistuar si konkurencëkonkurrencë serioze në tregun e sotëm teknologjik, duke filluar me Evropë Jug-Lindore.
 
Në këtë koncept anëtarët e pr-tech bashkëpunojnë me [[Mozilla Firefox|Firefox]], [[Rrjeta.net]], [[Alb-Shkenca]], [[AlbaLinux]] dhe [[Wikipedia]]n

Menyja e navigimit