Dallime mes rishikimeve të "Ené Ankiziadi"

Jump to navigation Jump to search
1.279 bytes added ,  3 vjet më parë
''Æneas'' është emri [[latinisht|latin]] i emrit [[greqishtja e lashtë|greqisht të lashtë]] Αἰνείας (Aineías). Në ''Himnin Homerik të Afërditës'', Eneu paraqitet për herë të parë me [[Afërdita|Afërditën]] duke e quajtur atë Αἰνείας (''Aineías'') për αὶνóν ἄχος ("hidhërimi i tmerrshëm") që e ka shkaktuar, ku ''Aineías'' rrjedh nga mbiçmimi αὶνóν (''ainon'', që do të thotë "i tmerrshëm".<ref>Gregory Nagy (Translator), ''[http://www.uh.edu/~cldue/texts/aphrodite.html#_ftn18 Homeric Hymn to Aphrodite]'' 198-199: "His name will be Aineias [Aeneas], since it was an unspeakable [ainos] ''akhos'' that took hold of me—grief that I had fallen into the bed of a mortal man."</ref> Kjo është një etimologji popullore për emrin, e shfrytëzuar me sa duket nga Homeri në ''Iliadën''.<ref>Andrew Faulkner, ''[https://books.google.com/books?id=VuATDAAAQBAJ&lpg=PA257&dq=aeneas%20etymology&pg=PA257#v=onepage&q&f=false The Homeric Hymn to Aphrodite: Introduction, Text, and Commentary]'' (2008) p.257</ref>
 
Etimologjia e emrit është e pasigurtpaqartë, por tradicionalisht është e lidhur me αἶνος (a'nos, "lëvdatë, përrallë"), me prejardhje të pasigurt. Studiuesi [[Julius Pokorny]] e lidh këtë fjalë me [[Gjuha proto-indo-evropiane|proto-indo-evropianën]] ''*h2ey-'' ("fjalim i rëndësishëm").<ref>Cf. [[Wiktionary]]: [[wikt:Αἰνείας|"Αἰνείας"]] dhe [[wikt:αἶνος|''*αἶνος'']].</ref>
 
=== Epitete ===
Në imitim të ''[[Iliada|Iliadës]]'', [[Virgjili]] merr hua epitete të [[Homeri]]t, duke përfshirë: ''Anchisiades'', ''magnanimum'', ''magnus'', ''heros'', dhe ''bonus''. Megjithëse ai merr hua shumë, Virgjili i jep Enesë dy epitete të tijën në ''Eneidën'': ''pater'' dhe ''pius''. Epitetet e aplikuara nga Virgjili janë një shembull i një qëndrimi të ndryshëm nga ai i Homerit, përderisa [[Odiseu]] është ''poikilios'' ("i urtë"), Eneu përshkruhet si ''piusi'' ("i devotshëm"), që përcjell një ton të fortë moral. Qëllimi i këtyre epiteteve duket se e imponon nocionin e dorës hyjnore të Enesë si ati dhe themeluesi i racës [[Roma e lashtë|romake]], dhe përdorimi i tyre duket se është rrethanor: kur Eneu lutet, ai i referohet vetes si ''pius'' dhe përmendet si i tillë nga autori vetëm kur personazhi vepron në emër të perëndive për të përmbushur detyrën e tij hyjnore. Po ashtu, Eneu quhet hakmarrës kur vepron në interes të njerëzve të tij.<ref>Milman Parry (Author), Adam Parry (Editor), ''[https://books.google.com/books?id=cbvyswUgSnEC&lpg=PA169&ots=9KObiMHxbR&dq=aeneas%20epithets&pg=PA169#v=onepage&q&f=false The Making of Homeric Verse: The Collected Papers of Milman Parry]'' (1971) p.169</ref>
 
== Mitologjia greke ==

Menyja e lëvizjeve