Dallime mes rishikimeve të "Ené Ankiziadi"

Jump to navigation Jump to search
442 bytes added ,  3 vjet më parë
=== Në ''Eneidën'' e Virgjilit ===
 
[[File:Aeneae exsilia.svg|right|thumb|300px|Harta e udhëtimit i Ené Ankiziadit.]]
[[File:Venus as Huntress Appears to Aeneas.jpg|thumb|'''Afërdita si gjuetare shfaqet Enesë'', [[Pietro da Cortona]].]]
 
''[[Eneida]]'' shpjegon se Eneu është një nga Trojanët të cilët nuk u vranë ose robëzuan kur [[Troja]] ra. Eneu, pasi u urdhërua nga perënditë të ikte, mblodhi një grup, të njohur kolektivisht si ''Eneadët'', të cilët pastaj udhëtuan për në [[Itali]] dhe u bënë paraardhësit e romakëve. Eneadët përfshinin: ati i Enesë [[Ankizi]], biri i tij [[Askani]] (i njohur gjithashtu si Juli), trombisti [[Miseni]], miqtë e tij [[Akati]], [[Sergesti]] dhe [[Akmoni]], shëruesi [[Iapiksi]] dhe timonieri [[Palinuri]]. Ai mori me vete statujat e hyjnive shtëpiake të Trojës: [[Lari]] dhe [[Penati]], dhe i shpërnguli në Itali.
 
[[File:Venus as Huntress Appears to Aeneas.jpg|thumb|'''Afërdita si gjuetare shfaqet Enesë'', [[Pietro da Cortona]].]]
Disa përpjekje për të gjetur një shtëpi të re dështuan; një ndalesë e tillë ishte në [[Sicili]], ku në [[Trapani|Drepanum]], në bregun perëndimor të ishullit, ati i tij, Ankizi, vdiq në mënyrë paqësore.
 
Pasi u largua nga Troja, Eneu dhe shoqëria e tij u pritën nga [[Eleni]] në [[Butrint]], qytet i [[Epirit]], i quajtur dhe "Ili i vogël" (ose "Troja e vogël"):
 
<center>{{Quote|''protinus aerias Phaeacum abscondimus arces''
''litoraque Epiri legimus portuque subimus''
''Chaonio et celsam Buthroti accedimus urbem''|[[Eneida|Æn.]] III, 290}}</center>
 
Disa përpjekje për të gjetur një shtëpi të re dështuan;. njëNjë ndalesë e tillë ishte në [[Sicili]], ku në [[Trapani|Drepanum]], në bregun perëndimor të ishullit, ati i tij, Ankizi, vdiq në mënyrë paqësore.
 
[[File:Guérin Énée racontant à Didon les malheurs de la ville de Troie Louvre 5184.jpg|thumb|right|''Eneu tregon Didos rënien e Trojës'', [[Pierre-Narcisse Guérin]].]]

Menyja e lëvizjeve