Ndryshimi mes inspektimeve të "Muzeu arkeologjik i Korçës"

Jump to navigation Jump to search
Shtova më shumë përmbajtje
(Shtova më shumë përmbajtje)
[[Skeda:M.A.K..jpg|parapamje|Ndërtesa e Muzeut Arkeologjik Korçë]]
 
'''Muzeu Arkeologjik Kombëtari Korçës''' u krijua në vitin 1985 dhe mori formë më të gjerë e më të plotë pas organizimit të vitit 1990. Ky muze është vendosur në dy banesa karakteristike korçare të fillim shekullit XIX (19-të), të cilat për vlerat arkitektonike të tyre janë shpallur monumente kulture.
'''Muzeu Arkeologjik i Korçës'''
 
Muzeu Arkeologjik Kombëtar u krijua në vitin 1985 dhe mori formë më të gjerë e më të plotë pas organizimit të vitit 1990. Ky muze është vendosur në dy banesa karakteristike korçare të fillim shekullit XIX (19-të), të cilat për vlerat arkitektonike të tyre janë shpallur monumente kulture.
<br>
Muzeu Arkeologjik është i veçantë në llojin e vetvetë. Ai është përqëndruar në prehistorinë e zonës juglindore, e fillon nga [[Neoliti|periudha neolitike]] dhe deri në fazën e zhvilluar të epokës së hekurit. Në këtë muze janë përfaqësuar disa vendbanime të rëndësishme prehistorike si Maliqi, Potgoria, Dunavesi, Trajani e përmbyllet me një sesion të vogël të periudhave pas prehistorike. Muzeu Arkeologjik i Korçës ka rreth 1200 objekte të ekspozuara, shumica me përkatësi nga epoka e neo-eneolitike, bronzit dhe epokës së hekurit.
 
== Periudhat e ekspozuara ==
'''*[[Neoliti|Epoka e Neolitit''' ]]
*[[Eneoliti (Periudha e bakrit)|Epoka e Eneolitit]]
'''*[[Epoka e bronzit|Epoka e Bronzit''']]
'''*[[Koha e hekurit|Epoka e Hekurit''']]
'''*Periudha Qytetare Shek IV-I'''
'''*Periudha Romake Shek I-III'''
'''*Periudha Antikitetit të Vonë Shek IV-VI'''
'''*Periudha e Mesjetës së Hershme Shek VII-XII'''
 
'''Epoka e Eneolitit'''
[[Skeda:Epoka e neolitit.jpg|parapamje|Vegla pune të Epokës Neo-Eneolitike në qarkun e Korçë]]
'''Epoka e Bronzit'''
 
'''Epoka e Hekurit'''
 
'''Periudha Qytetare Shek IV-I'''
 
'''Periudha Romake Shek I-III'''
 
'''Periudha Antikitetit të Vonë Shek IV-VI'''
 
'''Periudha e Mesjetës së Hershme Shek VII-XII'''
 
== Shiko edhe ==

Menyja e navigimit