Dallime mes rishikimeve të "Mehmed pashë Qyprilliu"

Jump to navigation Jump to search
[Redaktim i kontrolluar][redaktim i pashqyrtuar]
 
Në vitin 1656, situata politike në Perandorinë Osmane ishte kritike. [[Lufta kretane (1645–69)|Lufta në Kretë kundër Venecianëve]] akoma vazhdonte. Marina Osmane nën [[Kapudan Pasha]] (admiral i lartë) Kenan Pasha, në maj 1656, u mposht nga marina veneciane dhe malteze në [[Lufta kretane (1645–1669)|Betejën e Dardaneleve (1656)]] dhe marina veneciane vazhdoj bllokadën në Ngushticën [[Çanakkale]] duke e mposhtur ushtrinë Osmane në Kretë nga Kostandinopoja, kryeqyteti i shtetit. Kishte një komplot politik për të larguar nga froni [[Sulltan Mehmed IV]], i drejtuar nga vezirë të mëdhenj duke përfshirë Grand Mufti ([[Şeyhülislam]]) Hocazade Mesut Efendi. Ky komplot u zbulua, dhe komplotuesit u ekzekutuan ose u internuan. Nëna Sulltaneshë [[Turhan Hatice]] kreu konsulltime dhe kandidati më i favorshëm për funksionin Vezir i Madh doli të jetë një i vjetër dhe i pensionuar por me eksperiencë, Mehmed Pashë Qyprilliu. Mehmed Efendi, shefi i shkruesve, dhe arkitekti kryesor e bindi sulltanin se vetëm Mehmed Pashë Qyprilliu mund ta evitoj katastrofën.<ref name="history1"/>
 
===Vezir i Madh===
===Lufta me Venedikun===
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve