Dallime mes rishikimeve të "Illyricum Sacrum"

Jump to navigation Jump to search
v
+
v (50 vjet dhe nuk do ta botoje njeri.)
v (+)
 
Në mënyre solemne, në prani të përfaqësuesve të arkivit slloven, kroat, turk, maqedonas e boshnjak, u nënshkrua në Prishtinë marrëveshja midis arkivit shqiptar dhe Arkivit të Kosovës. Kjo është marrëveshja e dytë midis dy arkivave. AQSH-ja ka qenë i pranishëm në Kosove menjëherë pas hyrjes se trupave të NATO-s në këtë vend. Arkivi i Shtetit Shqiptar ka qenë nder institucionet e para që ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi midis dy institucioneve. Dokumentet e arkivit shtetëror Shqiptar fillojnë që nga shekulli VI kurse dokumentet e Arkivit të Kosovës janë grabitur qysh në vitin 1989. Ato janë cuar të gjitha në Beograd. Një gjë e tille ka ndodhur edhe me arkivat e Sllovenisë, Kroacisë e Bosnjës. Ju s'keni si ta dini, por nga Arkivi i Kosovës janë grabitur edhe regjistrat e gjendjes civile, regjistrat demografike, regjistrat e pronave, etj. Mendoni se ç'telash i madh i hapet shoqërisë dhe ekonomisë se atij vendi. Arkivat e ish-federatës jugosllave janë në proces gjyqësor për ndarjen e pasurisë arkivore. Arkivi i Kosovës nuk mund të hape ende një proces gjyqësor për këtë qellim, pasi nuk janë përcaktuar raportet midis Prishtinës dhe [[Beogradi]]t. Për të gjitha këto arsye, si dhe për faktin që arkivistet e Prishtinës janë ne hapat e para, ndihma ndaj këtij arkivi do të mbetet përparësia jonë.
 
==Referenca==
{{reflist}}
 
== Lidhje të jashtme==
* [http://books.google.com/books/about/Accessiones_et_correctiones_all_Illyricu.html?id=a2kLaAEACAAJ&redir_esc=y Accessiones et correctiones all'Illyricum sacrum] del [[Daniele Farlati|P. D. Farlati]] (1909)
 
{{DEFAULTSORT:Illyricum Sacrum}}
[[Kategoria:Enciklopedi]]
[[Kategoria:Iliri]]

Menyja e lëvizjeve