Dallime mes rishikimeve të "Statusi i ruajtjes"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
(Removed redirect to Stampa:Statusi i ruajtjes)
Etiketat: Hoqi ridrejtimin Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
{{Statusi i ruajtjes}}'''Satusi i ruajtjes''' së një grupi organizmash (për shembull, një specie) tregon nëse grupi ende ekziston dhe sa ka gjasa që grupi të zhduket në të ardhmen e afërt. Shumë faktorë merren parasysh gjatë vlerësimit të statusit të ruajtjes: jo thjesht numri i individëve të mbetur, por rritja ose zvogëlimi i përgjithshëm i popullsisë me kalimin e kohës, normat e suksesit të mbarështimit dhe kërcënimet e njohura. Ekzistojnë dhe ekzistojnë sisteme të ndryshme të statusit të ruajtjes dhe janë në përdorim në nivel ndërkombëtar, shumë-vendor, kombëtar dhe lokal, si dhe për përdorim të konsumatorëve.<ref>[[BNRN]] (2012) [http://jr.iucnredlist.org/documents/redlist_cats_crit_en.pdf ''IUCN Red List Categories and Criteria: Version 3.1''] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20160128190606/http://jr.iucnredlist.org/documents/redlist_cats_crit_en.pdf |date=2016-01-28 }} Second edition. Gland, Switzerland and Cambridge, UK. {{ISBN|9782831714356}}.</ref>
{{Statusi i ruajtjes}}
'''Satusi i ruajtjes''' së një grupi organizmash (për shembull, një specie) tregon nëse grupi ende ekziston dhe sa ka gjasa që grupi të zhduket në të ardhmen e afërt. Shumë faktorë merren parasysh gjatë vlerësimit të statusit të ruajtjes: jo thjesht numri i individëve të mbetur, por rritja ose zvogëlimi i përgjithshëm i popullsisë me kalimin e kohës, normat e suksesit të mbarështimit dhe kërcënimet e njohura. Ekzistojnë dhe ekzistojnë sisteme të ndryshme të statusit të ruajtjes dhe janë në përdorim në nivel ndërkombëtar, shumë-vendor, kombëtar dhe lokal, si dhe për përdorim të konsumatorëve.<ref>[[BNRN]] (2012) [http://jr.iucnredlist.org/documents/redlist_cats_crit_en.pdf ''IUCN Red List Categories and Criteria: Version 3.1''] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20160128190606/http://jr.iucnredlist.org/documents/redlist_cats_crit_en.pdf |date=2016-01-28 }} Second edition. Gland, Switzerland and Cambridge, UK. {{ISBN|9782831714356}}.</ref>
 
==Referencat==

Menyja e lëvizjeve