Dallime mes rishikimeve të "Hashim Thaçi"

Jump to navigation Jump to search
v
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (rregullime te pergjithshme duke përdorur AWB)
vNo edit summary
| Emblema_përshkrim =
|}}
'''Hashim Thaçi''' (i lindur më 24 prill 1968) është [[Kryetari i Kosovës|Presidentipresidenti i pestë i Republikës së Kosovës]]. Ai ishte [[Lista e Kryeministrave të Kosovës|kryeministri i parë]] i [[Kosova|Kosovës]] së pavarur, [[Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës|Ministër i Jashtëm]] dhe Zëvendëskryeministr në kabinetin e ri të kryesuar nga [[Isa Mustafa]], i cili mori detyrën më 12 dhjetor 2014. Thaçi ishte gjithashtu kreu i [[Partia Demokratike e Kosovës|Partisë Demokratike të Kosovës]] (PDK). Ai u ngrit në rend të parë si kreu politik i [[Ushtria Çlirimtare e Kosovës|Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës]] (UÇK). Ndërkohë, ai shërbeu gjithashtu si kreu i një qeverie të përkohshme në fund dhe menjëherë pas luftës në vitin 1999.
 
'''Hashim Thaçi''' është Presidenti i Pestë i [[Kosova|Republikës së Kosovës]].
 
Hashim Thaçi (i lindur më 24 prill 1968) është [[Kryetari i Kosovës|Presidenti i Kosovës]]. Ai ishte [[Lista e Kryeministrave të Kosovës|kryeministri i parë]] i [[Kosova|Kosovës]] së pavarur, [[Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës|Ministër i Jashtëm]] dhe Zëvendëskryeministr në kabinetin e ri të kryesuar nga [[Isa Mustafa]], i cili mori detyrën më 12 dhjetor 2014. Thaçi ishte gjithashtu kreu i [[Partia Demokratike e Kosovës|Partisë Demokratike të Kosovës]] (PDK). Ai u ngrit në rend të parë si kreu politik i [[Ushtria Çlirimtare e Kosovës|Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës]] (UÇK). Ndërkohë, ai shërbeu gjithashtu si kreu i një qeverie të përkohshme në fund dhe menjëherë pas luftës në vitin 1999.
 
== Jeta e hershme dhe arsimi ==
== Aktiviteti Politiko-Ushtarak 1990 - 1997 ==
 
Pas diplomimit Hashim Thaçi filloi të merret në mënyrë aktive me organizimin e lëvizjes studentore për shpalljen e pakënaqësisë me pushtetmbajtësit e asaj kohe. Nga ilegaliteti kalon në [[Zvicra|Zvicër]] ku vazhdon më tej veprimtarin e tij kundër okupimit serb në Kosovë si dhe studimet Postdiplomatike në [[Universiteti i Cyrihut|Univeritetin e Cyrihut]].
Në Zvicër, Hashim Thaçi antarësohet në [[Lëvizja Popullore e Kosovës|Lëvizjen Popullore të Kosovës]], organizatë politike e cila mori vendimin për themelimin e UÇK-së. Si i dërguar nga LPK-ja,
studentore për shpalljen e pakënaqësisë me pushtetmbajtësit e asaj kohe. Nga ilegaliteti kalon në [[Zvicra|Zvicër]] ku vazhdon më tej
Hashim Thaçi, angazhohet në krijimin e lidhjeve me grupet e armatosura që asokohe vepronin në Drenicë të kryesuara nga [[Adem Jashari|Adem]] dhe [[Hamëz Jashari]]. Kështu ai disa herë hyn në Kosovë ilegalisht dhe vendos lidhjet me grupin e armatosur, nga bërthama e të cilit më vonë do të krijohet Shtabi i Zonës Operative të Drenicës në kuadër të [[UÇK]]-së. Pas themelimit të UÇK-së, policia serbe dështon në përpjekjet për ta burgosur më 1993. Ne kete periudhe ai eshte ndjekur nga policia serbe bashke me shokun e tij te jetes Xhelalin alias Xhelen me te cilin kishte kaluar vitet me te mira te jetes se tij.
veprimtarin e tij kundër okupimit serb në Kosovë si dhe studimet Postdiplomatike në [[Universiteti i Cyrihut|Univeritetin e
Cyrihut]].
Në Zvicër, Hashim Thaçi antarësohet në [[Lëvizja Popullore e Kosovës|Lëvizjen Popullore të Kosovës]],
organizatë politike e cila mori vendimin për themelimin e UÇK-së. Si i dërguar nga LPK-ja,
Hashim Thaçi, angazhohet në krijimin e lidhjeve me grupet e armatosura që asokohe vepronin në Drenicë të kryesuara nga
Adem dhe Hamëz Jashari. Kështu ai disa herë hyn në Kosovë ilegalisht dhe vendos lidhjet me grupin e
armatosur, nga bërthama e të cilit më vonë do të krijohet Shtabi i Zonës Operative të Drenicës në kuadër
të [[UÇK]]-së.
Pas themelimit të UÇK-së, policia serbe dështon në përpjekjet për ta burgosur më 1993. Ne kete periudhe ai eshte ndjekur nga policia serbe bashke me shokun e tij te jetes Xhelalin alias Xhelen me te cilin kishte kaluar vitet me te mira te jetes se tij.
 
Gjatë kësaj periudhe sa ishte në Perëndim, z. Hashim Thaçi shpesh herë kthehet ilegalisht në Kosovë, për t’i forcuar formacionet e UÇK-së në terren. Në vitin 1997, Hashim Thaçi merr pjesë në një nga aksionet e UÇK-së, para shfaqjes së saj publike ku së bashku me [[Adem Jashari]]n dhe të tjerë, sulmojnë stacionin policor të [[Drenas]]it. Për këtë shkak, Hashim Thaçi dënohet 10 vjet burg në mungesë nga Gjykata e Qarkut në [[Prishtinë]]. I dënuar në të njëjtin proces nga kjo gjykatë me 20 vite burg, ishte edhe komandanti legjendar [[Adem Jashari]].
Gjatë kësaj periudhe sa ishte në Perëndim, z. Hashim Thaçi shpesh herë kthehet ilegalisht në Kosovë,
për t’i forcuar formacionet e UÇK-së në terren. Në vitin 1997, Hashim Thaçi merr pjesë në një nga aksionet e UÇK-së, para shfaqjes së saj publike ku së bashku me [[Adem Jashari]]n dhe të tjerë,
sulmojnë stacionin policor të [[Drenas]]it.
Për këtë shkak, Hashim Thaçi dënohet 10 vjet burg në mungesë nga Gjykata e Qarkut në [[Prishtinë]]. I dënuar
në të njëjtin proces nga kjo gjykatë me 20 vite burg, ishte edhe komandanti legjendar [[Adem Jashari]].
 
== Lufta Çlirimtare 1998-1999 ==
== Aktiviteti në bërjen e Shtetit të Kosovës 1999 - 2007 ==
 
Pas luftës, si Kryeministër i Qeverisë së Përkohshme të Kosovës, z. Hashim Thaçi udhëhoqi negociatat me faktorin ndërkombëtar dhe është nënshkrues i Marrëveshjes për Transformimin e UÇK-së në Trupat Mbrojtëse të Kosovës (TMK).
faktorin ndërkombëtar dhe është nënshkrues i Marrëveshjes për Transformimin e UÇK-së në Trupat
Mbrojtëse të Kosovës (TMK).
 
Me fillimin e punës së Këshillit të Përkohshëm Administrativ (KPA), si strukturë e përbashkët qeverisëse me misionin e OKB-së në Kosovë (UNMIK), ishte anëtar i këtij Këshilli prej janarit 2000, deri në zgjedhjet e para parlamentare 2001.
me misionin e OKB-së në Kosovë (UNMIK), ishte anëtar i këtij Këshilli prej janarit 2000, deri në
zgjedhjet e para parlamentare 2001.
 
Në tetor të vitit 1999 së bashku më bashkëmendimtarët e tij të [[Lëvizja Popullore e Kosovës|LPK-së]], e themeloi Partinë e Progresit Demokratik të Kosovës (PPDK), ndërsa në Kuvendin e Parë Zgjedhor (2000), z. Hashim Thaçi zgjidhet kryetar i Partisë Demokratike të Kosovës, (PDK). Z. Hashim Thaçi u rizgjodh kryetar i PDK-së edhe në Kuvendin e Dytë (2002) dhe të Tretë Zgjedhor (2005).
Partinë e Progresit Demokratik të Kosovës (PPDK), ndërsa në Kuvendin e Parë Zgjedhor (2000), z. Hashim
Thaçi zgjidhet kryetar i Partisë Demokratike të Kosovës, (PDK). Z. Hashim Thaçi u rizgjodh kryetar i
PDK-së edhe në Kuvendin e Dytë (2002) dhe të Tretë Zgjedhor (2005).
Në tri legjislatura të Kuvendit të Kosovës është zgjedhur deputet. Është lideri politik me numër më të madh të votave në zgjedhjet parlamentare të viteve 2007 dhe 2010 në Kosovë.
madh të votave në zgjedhjet parlamentare të viteve 2007 dhe 2010 në Kosovë.
Prej vitit 1999, z. Hashim Thaçi ka afirmuar dhe mbrojtur çështjen e Kosovës me shumë ligjërata dhe fjalime, në dhjetëra universitete dhe institute prestigjioze të vendeve Perëndimore. Në shtypin vendor, rajonal dhe atë ndërkombëtar ka botuar shkrime dhe artikuj të shumtë.
fjalime, në dhjetëra universitete dhe institute prestigjioze të vendeve Perëndimore. Në shtypin vendor,
rajonal dhe atë ndërkombëtar ka botuar shkrime dhe artikuj të shumtë.
 
Gjatë procesit negociator (2005 – 2007), të udhëhequr nga i Dërguari i Posaçëm i OKB-së, Presidenti [[Martti Ahtisaari]], z. Hashim Thaçi ishte anëtar i Ekipit të Unitetit. Dokumenti i Ahtisaarit rezultoi me propozimin gjithpërfshirës për Pavarësinë e Kosovës.
[[Martti Ahtisaari]], z. Hashim Thaçi ishte anëtar i Ekipit të Unitetit. Dokumenti i Ahtisaarit rezultoi me
propozimin gjithpërfshirës për Pavarësinë e Kosovës.
 
== Zgjedhja Kryeministër dhe Shpallja e Shtetit të Kosovës 2008 ==
Me 17 shkurt 2008, Kryeministri Hashim Thaçi në Kuvendin e Kosovës lexon deklaratën e pavarësisë së Kosovës, ndërsa pas votimit nga ana e deputetëve të deklaratës, Kryetari i Parlamentit e shpall Kosovën shtet të pavarur dhe demokratik, ku më pas të gjithë deputetët prezent e nënshkruan [[Deklarata e Pavarësisë|Deklaratën e Pavarësisë]]. Në zgjedhjet e parakohshme të mbajtura në Kosovë më 12 dhjetor 2011 fiton PDK-ja në krye me Hashim Thaçin dhe përsëri rizgjedhet kryeministër për mandatin 2011-2014. Kryeministri ka deklaruar se derisa qeveria e kaluar në krye me të kishte qëllim shpalljen e Kosovës shtet të pavarur, tashmë kjo qeveri e rizgjedhur ka qëllim integrimin e shtetit të Kosovës në mekanzimat më të rëndësishëm ndërkombëtar
si [[NATO]], [[BE]], [[OKB]], etj.
 
==Referenca==
{{ref}}
{{Kryeministrat e Kosovës}}
 
{{DEFAULTSORT:Thaçi, Hashim}}
[[Kategoria:Lindje 1968]]
[[Kategoria:Politikanët e Partisë Demokratike të Kosovës]]

Menyja e lëvizjeve