Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Hidrodinamika"

614 bytes added ,  4 vjet më parë
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga Dukagjin bajraktari) dhe riktheu rishikimin 1680193 nga Flladimi)
== Ekuacioni i Bernulit ==
Ekuacioni i Bernulit, është ndër principet dhe ligjet më të njohura në fizikë. Është parim i cili ka gjetur zbatim në shumë disiplina shkencore dhe si i tillë është ligj shumë i aplikushëm në praktikë. Askush nuk do ta kishte besuar(në kohën kur është formuluar ky ligj) se do të gjente një zbatim kaq të gjerë, sidomos në fushën e hidrodinamikës dhe aerodinamikës.
Për rrymimin e fluidit ideal të pandrydhshëm, përgjatë gypit të rrymimit në fushë të gravitetit, ligji i ruajtjes së energjisë shprehet me ekuacionin e Bernulit.<br>
Për ta nxjerrë matematikisht ekuacionin e Bernulit do të japim dy sugjerimelidhur me fluidin që lëviz.
Sugjerimi i parë është se, kurdoherë që një fluid lëviz nëpër një gyphorizontal, ai ndeshet në një regjion të zvoglimit të sipërfaqes së prerjestërthore, shtypja e tij do të ulet sikur që tregohet në fig.1. Arsyeja për këtëvjen nga ligji i dytë i Njutonit. Gjatë lëvizjesprej një regjioni më të gjërë (2), kah regjionimë i ngushtë (1), shpejtësia e fluidit rritet,përkatësisht ai nxitohet duke u bazuar nëruajtjen e masës ( të dhënë me ekuacionin ekontinuitetit).
<br>
Ekuacioni i Bernulit ka formën: <big>'''ρ + ρgh<sub>1</sub> + <big>½</big> ρv<sup>2</sup> = konst. '''</big>
 
Anonymous user