Dallime mes rishikimeve të "Sureja"

Jump to navigation Jump to search
1.024 bytes removed ,  3 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (.)
Etiketat: Hoqi ridrejtimin Undo
vNo edit summary
{{islam}}
'''Sureja''' ([[Gjuha arabe|arabisht]]: سورة ''sūrah'', shumësi: {{lang|ar|سور}} ''suwar'') është njësi përbërëse [[Kur'ani|Kur'anore]]. Kur'ani përmban 114 sure. [[Suret Kur'anore]] janë të emëruara dallueshëm nga përmbajtja e tyre. Rradhitja e sureve në Kur'an është bërë jo sipas kohës së zbritjes por sipas kërkesës së [[Muhammedi|Muhammedit a.s]]. Kapitulli më i shkurt në Kuran është [[Suretu El Kevther|Sureja Keuther]] me tri ajete, ndërsa sureja më e gjatë është [[Suretu el-Bekare|Suretu El Bekare]] (shq.: Sureja El Bekare) me 286 ajete. Të gjitha suret fillojnë me ''Bismillah'' përveç sures [[Suretu Et Tevvbe|Teube]].
[[Skeda:FirstSurahKoran_(fragment).jpg|parapamje|Sureja e pare e Kurani Qerimit me 7 ajete.]]
'''Sureja''' ([[Gjuha arabe|arabisht]]: سورة ''sūrah'', shumësi: {{lang|ar|سور}} ''suwar'') është njësi përbërëse [[Kur'ani|Kur'anore]]. Kur'ani përmban 114 sure. [[Suret Kur'anore]] janë të emëruara dallueshëm nga përmbajtja e tyre. Rradhitja e sureve në Kur'an është bërë jo sipas kohës së zbritjes por sipas kërkesës së [[Muhammedi|Muhammedit a.s]]. Kapitulli më i shkurt në Kuran është [[Suretu El Kevther|Sureja Keuther]] me tri ajete, ndërsa sureja më e gjatë është [[Suretu el-Bekare|Suretu El Bekare]] (shq.: Sureja El Bekare) me 286 ajete. Të gjitha suret fillojnë me ''Bismillah'' përveç sures [[Suretu Et Tevvbe|Teube]].
{{islam}}
''Surja'' është një nga njëqind e katërmbëdhjetë kapitujt e [[Kurani]]t, secila e ndarë në disa vargje, të njohura si [[Ajeti|ajete]]. Suret kanë gjatësi të ndryshme, më e shkurtëra ([[Suretu el-Kevther|surja el-Keuther]]) me tre ajete dhe më e gjata ([[Suretu el-Bekare|surja el-Bekare]]) me 286 ajete.<ref name="Al-A'zami1">[[Muhammad Mustafa Al-A'zami]] (2003), ''The History of The Qur'anic Text: From Revelation to Compilation: A Comparative Study with the Old and New Testaments'', p.70. UK Islamic Academy. ISBN 978-1872531656.</ref> Nga 114 suret e Kuranit, 87 klasifikohen si [[meka]]se dhe 27 si [[medina]]se. Ky klasifikim është vetëm një përafërim në lidhje me vendin e zbulimit; çdo sure e zbuluar pas migrimit të [[Muhammedi]]t në [[Medina|Medinë]] (i njohur si [[hixhret]]i) quhet medinase dhe çdo sure e zbuluar para kësaj ngjarje quhet mekase. Rradhitja e sureve në Kuran është bërë jo sipas kohës së zbritjes ose sipas tematikës por përafërsisht sipas gjatësisë, duke filluar nga më e gjata deri tek më e shkurtëra. Përveç sures [[Suretu et-Tevbe|sures et-Teube]], të gjitha suret fillojnë me "Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit!". Kjo formulë njihet si el-Besmele.
 
==Etimologjia==
Fjala ''sure'' u përdorë në kohë e [[Muhammedi]]t si term që do të thotë ''kapitull'' i Kuranit. Theodor Nöldeke duke ndjekur Buxtorfin ka sugjeroi se fjala ''sure'' është e ngjajshme me fjalën hebrenje'שורה' që do të thotë ''rresht''. Disa thojnë se kjo fjalë është e lidhur me fjalën arabe ''sur'' që do të thotë ''mur''. Jeffery thotë se e ka origjinën prej fjalës siriane që do të thotë ''shkrim''.
 
==Emrat e kapitujve==
Ajete dhe kapitujt që i kanë ardh Muhammedit në Kuran nuk janë ardhë me emra. Disa emra të kapitujve janë përmend në hadithe si për shembull Sureja Fatiha (Hapja), sureja Jusuf (i dërguar) e disa prej tyre janë përmend prej fjalës së parë në fillim të kapitullit si për shembull ''Qaf'', ''Ya-Sin'' dhe ''ar Rahman''. Disa suret jenë emëruar sipas një fjale të veçantë që ndodhi në kapituj, si për shembull El Bekare (lopë), En Nur (dritë), Nahl (bleta), Zuhruf (zbukurimet e Zotit), Hadid (hekuri), El Kehf (shpella).
 
== Etimologjia ==
1.542

edits

Menyja e lëvizjeve