Dallime mes rishikimeve të "Gjuha kopte"

Jump to navigation Jump to search
94 bytes removed ,  3 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Coptic language")
 
vNo edit summary
'''KoptikKoptishtja ose koptikja egjyptiane''', është fazë e fundit e gjuhës egjiptiane, një gjuhë veriore Afrikanoafrikano-Aziatikeaziatike e folur në [[Egjipti|Egjipt]] të paktën deri në shekullin e 17XVII-të si gjuhë zyrtare.<ref>Coptic Encyclopedia; http://cdm15831.contentdm.oclc.org/cdm/ref/collection/cce/id/520</ref> Gjuha egjyptiane filloi të shkruhet në shekullin e I të e.sonë me alfabetin Koptikkoptik, që ishte një adaptim i [[Alfabeti grek|alfabetit grek]], të cilit i ishin shtuar gjashtë ose shtatë shenja nga Demotikdemotik-ja, që përfshinin tingujt e gjuhës egjyptiane që ajo[[Gjuha greke| greke]]  i nuk kishte.{{sfn|Reintges|2004}}{{Coptic|ϯⲙⲉⲧⲣⲉⲙⲛ̀ⲭⲏⲙⲓ}}{{Coptic|ⲧⲙⲛ̄ⲧⲣⲙ̄ⲛ̄ⲕⲏⲙⲉ}}
 
Koptishtja ka disa dialekte të dallueshme, ku më të shquar e të cilave janë ''Sahidik'', me origjinë nga Egjypti i Epërm dhe ''Bohairik me origjinë nga delta perëndimore e Nilit në Egjyptin e Poshtëm''.
 
Koptikja dhe Demotikja janë të lidhura ngushtë gramtikisht me gjuhën egjyptjane të vonë, e cila shkruhej me hieroglifet egjyptiane. Koptishtja lulëzoi si gjuhë [[Gjuha letrare dhe standarde|letrare]] nga shekulli i II deri në të XIII-tin, ndërsa dialekti bohairik i saj vazhdon të jetë një gjuhë liturgjike për Kishën Ortodokse Koptike të Aleksandrisë.  Ajo u zëvendësua gjuhanga arbishtegjuha arbo-egjyptiane si një gjuhë e folur në fillim të periudhës moderne, por përpjektjet për ta rivitalizuar atë janë bërë që në shekullin e XIX-të. 
 
== Referencat ==

Menyja e lëvizjeve