Ndryshimi mes inspektimeve të "Simbolet e Evropës"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
== Babai i Evropës ==
{{Shiko gjithashtu|Karli i Madh}}
Karli i Madh (rr. 742 - 814) konsiderohet themeluesi i monarkive franceze dhe gjermane. I njohur si Pater Europae («Babai i Evropës»), [11] ai krijoi një perandori që përfaqësonte unifikimin më të gjerë evropian që nga rënia e Perandorisë Romake Perëndimore e cila solli një rilindje që formoi një identitet panevropian duke shënuar fundin e Epokës së Errët mesjetare. [11] Gjatё periudhёs sё sundimit tё tij kishte gjithashtu një ringjallje bashkëkohore intelektuale dhe kulturore e cila thellësisht shënoi historinë e Evropës Perëndimore. Kjo i dha Karlit tё Madh (Charlemagne) një rang legjendar që tejkalonte arritjet e tij ushtarake.<ref>{{cite web |url=http://www.karlspreis.de/preistraeger/seine_heiligkeit_papst_johannes_paul_ii/ansprache_von_seiner_heiligkeit_papst_johannes_paul_ii.html |title=Der Karlspreisträger Seine Heiligkeit Papst Johannes Paul II. außerordentlicher Karlspreis 2004 |publisher=Karlspreis.de |date= |accessdate=2012-01-01 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120117151907/http://www.karlspreis.de/preistraeger/seine_heiligkeit_papst_johannes_paul_ii/ansprache_von_seiner_heiligkeit_papst_johannes_paul_ii.html |archivedate=17 January 2012 |df=dmy-all }}</ref>
 
== Flamuri i Evropës ==
{{Shiko gjithashtu|Flamuri i Evropës}}
"Flamuri i Evropës" u prezantua nga Këshilli i Evropës në vitin 1955, fillimisht i destinuar si një "simbol për të gjithë Europën" [23], por për shkak të miratimit të tij nga Bashkësia Ekonomike Evropiane (EEC) më 1985 dhe më vonё edhe nga Bashkimi Europian (BE) si organizatë pasuese e KEE-së, flamuri tani është i lidhur mё shumё me Bashkimin Evropian dhe mё pak me Evropёn si kontinent.<ref>The name "flag of the European Union" is used in e.g. the Italian [http://www.camera.it/parlam/leggi/98022l.htm law no. 22 of 5 February 1998] (''bandiera dell'Unione europea''), and by the ''Centre virtuel de la connaissance sur l'Europe'' (''[http://www.cvce.eu/obj/le_drapeau_de_l_union_europeenne-fr-c0e88f08-81df-47ff-9d03-38d4a06e12d7.html Le drapeau de l'Union européenne]'', 2016).</ref>
 
== Himni i Evropës ==
Anonymous user

Menyja e navigimit