Ndryshimi mes inspektimeve të "Pleqëria"

Jump to navigation Jump to search
3.335 bytes added ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[File:Festival Ringing Cedars 2014 June 22 Димон 05.jpg|thumb]]
'''Pleqëria''' (''krah. [[Pleqnia]]'') - natyrore është pjesa e fundit e zhillimit të qënieve të gjalla. Tekë njerzit vije me lërjen anashë ë veriprimeve përgjegjëse për zhvillimin e prodhuesve të hormoneve përgjegjëse për ndryshime. Eshtnatë bohen të thyeshme, ynyra përfuni lëkurës zhduket, lëkura rrudhet, pjestë e mranshme të trupit nuk mujin me punu si përpara. Forca e trupit edhe e menes zvolohet (shenjat e pleqnisë). Edhe ndryshimet shpirtnore mund të paraqiten . Studimi i Pleqnisë në shkencë thirret Gjerontologji dhe për kërkimet në fushën e pleqnisë thirret Gjeriatrie (Gjenet e atërorit). Mësimet nga këto shërbejn për mbajtjen e shnetit dhe paranalimin e domit të pleqnisë dhe smunjeve.
'''Pleqëria''' (''krah. [[Pleqnia]]'') - natyrore është pjesa e fundit e zhillimit të qënieve të gjalla. Tek njerëzit vije me braktisjen e disa veriprimeve përgjegjëse për zhvillimin e prodhuesve të hormoneve përgjegjëse për ndryshime. Sistemi skeletor dobësohet ndërsa eshtërat bëhen më të thyeshëm, yndyra nënlëkurore zhduket, lëkura rrudhet, pjesët e brendshme të trupit nuk mund të punojnë si përpara. Forca fizike e trupit dhe ajo mendore zvogëlohet (shenjat e pleqnisë). Edhe ndryshime tjera shpirtnore mund të paraqiten. Fusha akademike e cila merret me studimin e pleqnisë në shkencë quhet [[gjerontologji]] ndërsa ajo e cila merret me kujdesin dhe edukimin e njerëzve në moshën e pleqërisë quhet [[Gjerontogogjia|gjerontogogji (pedagogjia gjerontologjike)]]. Mësimet e nxjerra nga studimet e këtyre shkencave shërbejnë për mbajtjen e shëndetit dhe parandalimin e dëmit të pleqnisë dhe sëmundjeve të ndryshme. Shikuar nga këndëvështrimi biologjik pleqëria është proces i vazhdueshëm që përcjellë organizmin e gjallë gjatë zhvillimit të tij në jetë. <ref>''Publication Manual of the American Psychological Association, 6th edition'' (American Psychological Association, 2009) {{ISBN|1433805618}}</ref> <ref>{{cite web|url=http://www.thefreedictionary.com/senescence |title=Senescence – definition of senescence by The Free Dictionary |publisher=Thefreedictionary.com |date= |accessdate=2016-04-04}}</ref> <ref>{{cite web|url=http://www.thefreedictionary.com/gerontology |title=Gerontology – definition of gerontology by The Free Dictionary |publisher=Thefreedictionary.com |date= |accessdate=2016-04-04}}</ref> <ref>{{cite web|url=http://www.thefreedictionary.com/geriatrics |title=Geriatrics – definition of geriatrics by The Free Dictionary |publisher=Thefreedictionary.com |date= |accessdate=2016-04-04}}</ref> <ref>{{cite news|url=https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-24572231 |title=Jeremy Hunt highlights plight of 'chronically lonely' – BBC News |publisher=Bbc.co.uk |date= 2013-10-18|accessdate=2016-04-04|work=BBC News }}</ref> <ref>{{Cite web|url=https://www.everydayhealth.com/senior-health-photos/conditions-to-watch-for.aspx|title=10 Health Conditions to Watch for as You Age {{!}} Everyday Health|website=EverydayHealth.com|access-date=2019-03-03}}</ref> <ref>{{cite book|url=http://www.oxfordreference.com/view/10.1093/acref/9780198568506.001.0001/acref-9780198568506-e-4834?rskey=7F4W2c&result=4834 |title=Old age |publisher=Oxford Reference |accessdate=2016-04-04|doi=10.1093/acref/9780198568506.001.0001 |year=2006 |isbn=9780198568506 }}</ref> <ref>{{cite web|url=http://www.ohchr.org/EN/Issues/OlderPersons/Pages/OlderPersonsIndex.aspx|title=Human rights of older persons|website=OHCHR}}</ref>
 
== Shih edhe ==
Shikuar nga këndëvështrimi biologjikë Pleqëria është proces i vazhdueshëm që përcjellë organizmin e gjallë gjatë zhvillimit të tij në jetë.
* [[Gjerontologjia]]
* [[Gjerontogogjia]]
 
== Linqe të jashtme ==
{{Commonscat|Old people|Pleqëria}}
*{{cite journal | last1 = Brody | first1 = Elaine M. | year = 2010 | title = On Being Very, Very Old: An Insider's Perspective | url = http://gerontologist.oxfordjournals.org/content/50/1/2.full | journal = The Gerontologist | volume = 50 | issue = 1| pages = 2–10 | doi = 10.1093/geront/gnp143 | pmid = 20071402 }}
*Milton Crum, [http://www.ahpcc.org.uk/includes/articles/old.pdf "I'm Old"] at Association of Hospice & Palliative Care Chaplains or at The Center for Spiritual Resources, http://thecsr.org/resource-directory/im-old-an-essay-on-aging-by-milton-crum/#sthash.e87C5Jyc.dpuf.
*Laura Carstensen – research at Stanford university's [https://web.archive.org/web/20110610224105/http://www-psych.stanford.edu/~lifespan/llc.htm ''Life-span Development Laboratory''], and [http://longevity.stanford.edu/about/people/leadership/carstensen ''Stanford Center on Longevity''].
*Milton Crum, "I'm Frail" at Association of Hospice & Palliative Care Chaplains, http://www.ahpcc.org.uk/wp-content/uploads/2013/04/imfrail.pdf.
*[https://web.archive.org/web/20141102063629/http://www.ncoa.org/enhance-economic-security/economic-security-Initiative/savvy-saving-seniors/top-10-scams-targeting.html Scams targeting the elderly (NCOA)]
 
== Referenca ==
 
[[Kategoria:Njeri]]

Menyja e navigimit