Ndryshimi mes inspektimeve të "Anamorava"

Jump to navigation Jump to search
9 bytes added ,  2 vjet më parë
'''Anamorava''' përbëhet prej pjesës së luginës dhe skajeve malore të maleve të [[Malet e Karadakut|Karadakut]] në të djathtë dhe maleve të [[Zhegocit]] e [[Koznikut]] në të majtë. Anamorava përbëhet prej fushës së [[Vitia|Vitisë]], të [[Gjilani]]t dhe të [[Kamenica|Dardanës]] (Kamenicës) me një sipërfaqe rreth 650&nbsp;km katrorë, me një gjatësi mbi 40&nbsp;km dhe gjerësi mbi 16&nbsp;km, me fund të lartë 500 m dhe anët e larta deri 1000 m. Pjesa më e madhe e Anamoravës shtrihet në Moravën e Epërme edhe në Moravën e Poshtme, kurse për përkufizimin natyror të këtyre dy pjesëve, si në literaturë, ashtu edhe në popull ka mendime të ndryshme.<ref>{{cite book|last1=Hadjivasilevic|first1=Jovan|title=Vranje kroz vekove|date=1993|location=Vranje}}</ref>
 
Pjesa e krahinës të Anamoravës në [[Komuna e Dardanës|komunen të Dardanës]] përmban këto fshatra: Topanicë, Shipashnica e Poshtme, Shipashnicë e Epërme, Strelicë, Rogaçicë,Dobercan, Petroc, Novosellë, Muçivërca, Moçar, Koretin, Kopernicë, Kolloleç, Karaçevë e Poshtme, Karaçevë e Epërme, Hogosht, Hodonoc, Grizimë, Dajkoc, Çarrakoc, Bllatë, Berivojcë.<ref name="Sadiku">{{cite web|last=Sadiku|first=Sinan|title=Shtrirja hapësinore e Gallapit në komunën e Dardanës dhe emërtimi i vendbanimeve|url=http://www.zemrashqiptare.net/news/id_26612/Sinan-Sadiku:-Shtrirja-hap%C3%ABsinore-e-Gallapit-n%C3%AB-komun%C3%ABn-e-Dardan%C3%ABs-dhe-em%C3%ABrtimi-i-vendbanimeve.html|publisher=Zemra Shqiptare|accessdate=3 shkurt 2018}}</ref>
Anamorava është një hapësirë relativisht e gjerë me vlera natyrore, ekonomike, historike e kulturore që shtrihet në pjesën juglindore të [[Republika e Kosovës|Republikës së Kosovës]] dhe përfshin rajonet e Moravës së epërme e të poshtme, Karadakut, një pjesë të Gallapit, Zhegocit dhe Novobërdës.<ref>{{cite book|last1=Hadjivasiljevic|first1=Jovan|title=Skoplje i njegova okolina|date=1969|publisher=|location=Beograd}}</ref>
 
Anonymous user

Menyja e navigimit