Ndryshimi mes inspektimeve të "Teoria e numrave"

Jump to navigation Jump to search
No change in size ,  13 vjet më parë
Teoria e numrave është degë e matematikës së pastër e cila merret me studimin e vetive të numrave në përgjithësi, e posaçërisht atyre të plotë, si dhe me me një klasë më të gjerë problemesh të cilat dalin nga studimet e tilla.
 
Ndër problemet elementare që studiohenstudjohen janë [[plotpjestueshmëria]] e numrave, kriteret për gjetjen e numrave të cilat plotësojnë ndonjë kusht të caktuar, shpërndarja e numrave të thjeshtë, gjetja e numrit të particioneve të një numri natyral.
 
Disa autorë teorinë e numrave e identifikojnë me aritmetikën, për dallim nga algjebra e cila merret më shumë me numra simbolik. Kontribuesit më të mëdhenj në teorinë e numrave janë: Gauss, Legendre, Hardy, Ramanujan, Litlewood, Rogers, Rieman etj.
Anonymous user

Menyja e navigimit