Dallime mes rishikimeve të "Multikulturalizmi"

Jump to navigation Jump to search
72 bytes added ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Multiculturalism")
 
'''Multikulturalizmi''' si terminologji ka një sërë kuptimesh brenda kontekstit të [[Sociologjia|sociologjisë]], të filozofisë politike ashtu si edhe të përdorimit të saj në gjuhën shqipee folur. Në sociologji dhe në përdorim të përditshëm, është sinonim i " pluralizmit etnik ", me dy terma që përdoren shpesh në mënyrë të ndërsjellë, për shembull, një "pluralizëm kulturor" në të cilin grupe të ndryshme etnike bashkëpunojnë dhe hyjnë në dialog me njëri-tjetrin por pa u sakrifikuar identitetet e veçanta të tyre. Ajo mund të përshkruajë një zonë të përzier etnike të komunitetit ku ekzistojnë tradita të shumta kulturore (si [[Nju Jork (qytet)|New York City]] ) ose një vend të vetëm (si Zvicra, Belgjika apo Rusia). Grupet që lidhen me një grup etnik apo grup etnik [[wiktionary:autochthonous|autokton]] dhe grupe të huaja etnike shpesh janë fokusi.
 
Duke iu referuar sociologjisë, multikulturalizmi është fundi i procesit natyror ose artificial (p.sh. [[Imigrimi|emigracioni i]] kontrolluar ligjërisht) dhe ndodh në një shkallë të madhe kombëtare ose në një shkallë më të vogël brenda komuniteteve të caktuara të kombeve. Në një shkallë më të vogël kjo mund të ndodhë në mënyrë artificiale kur një juridiksion të krijohet ose të zgjerohet nga zonat amalgamuese me dy ose më shumë kultura të ndryshme (p.sh. Kanadaja franceze dhe Kanadaja angleze ). Në një shkallë të madhe, kjo mund të ndodhë si pasojë e [[Emigrimi|migrimit]] legal ose të paligjshëm në dhe nga juridiksionet e ndryshme në mbarë botën (për shembull, vendbanimi anglo-sakson i Britanisë nga Anglezët, Saxonët dhe Jutët në shekullin V ose kolonizimi i Amerikës nga evropianët, afrikanët dhe aziatikët që nga shekulli XVI). <ref name="Harper2011">{{Cite book|last=Thomas L. Harper|title=Dialogues in urban and regional planning|url=https://books.google.com/books?id=7mZOF_gFhfYC&pg=PA50|date=13 January 2011|publisher=Taylor & Francis|isbn=978-0-415-59334-2|page=50}}</ref> <ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=cAg_jwEACAAJ|page=31|title=Guide to Western Canada|edition=7th|first=Ann Carroll|last=Burgess|first2=Tom|last2=Burgess|publisher=Globe Pequot Press|year=2005|isbn=978-0-7627-2987-6|accessdate=2011-01-16}} </ref> <ref>
'''Multikulturalizmi''' ka një sërë kuptimesh brenda kontekstit të [[Sociologjia|sociologjisë]], të filozofisë politike ashtu si edhe të përdorimit të saj në gjuhën shqipe. Në sociologji dhe në përdorim të përditshëm, është sinonim i " pluralizmit etnik ", me dy terma që përdoren shpesh në mënyrë të ndërsjellë, për shembull, një pluralizëm kulturor në të cilin grupe të ndryshme etnike bashkëpunojnë dhe hyjnë në dialog me njëri-tjetrin por pa u sakrifikuar identitetet e veçanta. Ajo mund të përshkruajë një zonë të përzier etnike të komunitetit ku ekzistojnë tradita të shumta kulturore (si [[Nju Jork (qytet)|New York City]] ) ose një vend të vetëm (si Zvicra, Belgjika apo Rusia). Grupet që lidhen me një grup etnik apo grup etnik [[wiktionary:autochthonous|autokton]] dhe grupe të huaja etnike shpesh janë fokusi.
 
Duke iu referuar sociologjisë, multikulturalizmi është fundi i procesit natyror ose artificial (p.sh. [[Imigrimi|emigracioni i]] kontrolluar ligjërisht) dhe ndodh në një shkallë të madhe kombëtare ose në një shkallë më të vogël brenda komuniteteve të caktuara të kombeve. Në një shkallë më të vogël kjo mund të ndodhë në mënyrë artificiale kur një juridiksion të krijohet ose të zgjerohet nga zonat amalgamuese me dy ose më shumë kultura të ndryshme (p.sh. Kanadaja franceze dhe Kanadaja angleze ). Në një shkallë të madhe, kjo mund të ndodhë si pasojë e [[Emigrimi|migrimit]] legal ose të paligjshëm në dhe nga juridiksionet e ndryshme në mbarë botën (për shembull, vendbanimi anglo-sakson i Britanisë nga Anglezët, Saxonët dhe Jutët në shekullin V ose kolonizimi i Amerikës nga evropianët, afrikanët dhe aziatikët që nga shekulli XVI).
 
<ref name="Harper2011">{{Cite book|last=Thomas L. Harper|title=Dialogues in urban and regional planning|url=https://books.google.com/books?id=7mZOF_gFhfYC&pg=PA50|date=13 January 2011|publisher=Taylor & Francis|isbn=978-0-415-59334-2|page=50}}</ref> <ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=cAg_jwEACAAJ|page=31|title=Guide to Western Canada|edition=7th|first=Ann Carroll|last=Burgess|first2=Tom|last2=Burgess|publisher=Globe Pequot Press|year=2005|isbn=978-0-7627-2987-6|accessdate=2011-01-16}} </ref> <ref>
{{Cite book|last=Baofu|first=Peter|year=2012|title=The Future of Post-Human Migration: A Preface to a New Theory of Sameness, Otherness, and Identity|url=https://books.google.com/books?id=2rIwBwAAQBAJ|location=Newcastle upon Tyne|publisher=Cambridge Scholars Publishing|publication-date=2013|page=22|isbn=9781443844871|accessdate=2018-09-01|quote=The term 'salad bowl' (for multiculturalism) refers to the [...] ideology that 'the integration of many different cultures of United States residents combine like a salad, as opposed to the more traditional notion of a cultural melting pot. In Canada this concept is more commonly known as the cultural mosaic. [...]'}}</ref>
 
== Shiko gjithashtu ==
* [[Evropianizmi]]
<br />
* [[Arsimi multikultural]]
 
== Referencat ==
{{reflist}}
 
== Linqe të jashtme ==
* [http://www.cbc.ca/archives/categories/politics/language-culture/language-culture-general/true-canadians.html Multiculturalism in Canada debated] – CBC video archives (14 September 2004 – 42:35 min)
* [http://laws.justice.gc.ca/eng/acts/c-18.7/FullText.html Canadian Multiculturalism Act]
 
[[Kategoria:Diskriminim]]
[[Kategoria:Kulturë]]

Menyja e lëvizjeve