Ndryshimi mes inspektimeve të "Toka"

Jump to navigation Jump to search
578 bytes removed ,  1 vit më parë
Refuzoi 6 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 1962866 nga Βατο
v (U kthyen ndryshimet e 79.106.95.86 (diskutimet) në versionin e fundit nga 146.0.16.101.)
(Refuzoi 6 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 1962866 nga Βατο)
Skedar ne lidhje me token
{{Pa referenca}}
[[Skeda:The Earth seen from Apollo 17.jpg|parapamje|Toka]]
[[Aristoteli]] me zënien e hënës në të pa një hark dhe mendoi dhe tha se toka ka forme të rrumbullaket mirëpo i pari që e vërtetoi se toka është e rrumbullaket ishte Fernando Magelani i cili udhëtoi me anije rreth tokës. Toka ka formë elipsoide. Si pasojë e rrotullimit të tokës rreth boshtit të vet Toka është deformuar ashtu që në dy polet e saj është e shtypur dhe ka marrë formën e një [[elipsoidi]] i tillë që rrafshi që e pret Tokën sipas paraleleve pret një rreth ndërsa rrafshi që e pret sipas meridianëve pret një elipsë. Tani ekzistojnë mjete të shumta që e vërtetojnë se toka ka forme të rrumbullaket, që më të rëndësishmet janë fotografitë nga satelitet.
 
Forma elipsoide e tokës është marr nga dy polet e saj Veriu dhe Jugu sepse forca e gravitetit që e kishte zbuluar shkencëtari anglez [[Isaac Newton]] ushtrohen në të dy polet pra forca gravitacionale e veriut kundërvepron me forcën e gravitetit të jugut ose anasjelltas për këtë arsye toka nuk ka formë plotesisht rrethore por elipsoide. Madhësia e tokës është rreth 510.000.000 km². 370 milion km² (71%) prej tyre janë të mbuluara me ujë kurse 150 milion km² (29%) janë të mbuluara me tokë. Rrethi i ekuatorit të tokës është pak më i madh se 40.000 km. Rrezja ekuatoriale është 6.378 km kurse ajo polare 6.357 km.si ja kaluat a jeni mirë
 
Forma më e saktë e Tokës është apioide (në formë dardhe), me ndihmën e satelitëve artificialë dhe të atyre gjeodetë është konstatuar se shtypshmëria në pole nuk është e njëjtë. Është konstatuar se gjysmëboshtet polarë nuk e kanë gjatësinë të njëjtë. Sipas këtyre të dhënave, forma e vërtetë e Tokës i ngjanë dardhës (apioide) ose formës së zemrës (kardioide).
Pjesa qendrore e tokës është bërthama e tokës, e cila, gjithashtu ndahet në dy pjesë, bërthamë e jashtme, dhe bërthama e brendshme.
 
Duhet pasur parasysh se për këto ndarje që u përmendën, akoma nuk ka të dhëna material, por ato janë ndarje hipotetike të cilat bazohen kryesisht në të dhënat e nxjerra nga studime [[Gjeofizika|gjeofizike]].Toka është trup qiellor në të cilin zhvillohet jeta.Në të gjenden shumë trupa,të cilët janë të përbëhet prej lëndëve të ndryshme.Toka përbëhet nga bota e gjallë (të gjitha gjallesat:njeriu,shtazët,bimët,shpesët,mikroorganizmat)dhe bota jo e gjallë(uji,dheu dhe mineralet e ndryshme).Në të zhvillohen të gjithë organizmat e gjallë dhe nga ajo sigurohen të gjitha të mirat materiale të domosdoshme e të nevojshme për jetë.
 
 
 
 
 
 
Si leviz toka?
Ashtu si te gjithe planetet e sistemit diellor edhe toka kryen vazhdimisht dy levizje.Ajo rrotullohet rreth vetes dhe,njekohesisht qarkullon rreth Diellit.RRotullimin e plote rreth vetes toka e kryen per nje periudhe kohe prej 24 oresh (me saktesisht 23 ore, 56 minuta e 4 sekonda
 
== Relievi i Tokës ==
[[Skeda:World population.PNG|parapamje|qendër|Popullsia në botë sipas vendeve.|563x563px]]
 
== Ekonomia dhe veprimtaritë ekonomike ==
== Ekonomia dhe veprimtaritë ekonomike ==te tokes jane pasojat e para ne boshtin e tokes dhe thuhet se aty nuk lejohen rrymat detare. Gjate rrotullimit rreth boshtit te vet meqenese toka ka forme sferike rrezet e diellit ndriqojne ne gjysmen e reuzuallit tokesor
 
== Kultura ==

Menyja e navigimit