Ndryshimi mes inspektimeve të "Sanxhaku i Smederevës"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Pashalluku i Beogradit u zhvendos tek Pashallëku i Beogradit: gjuhën e njehësuar)
 
==Mbetjet pas fazës së parë==
'''Shiko dhe : [[Lokalitete Shqiptare në PrincipatenPrincipatën serbe (1817-1865)]]'''
 
Gjatë fazës së dytë të pastrimit, ka fundi i shekullit XIX , shqytarët ishin përqendruar në qytete, qyteza si Qupri, Paraqin, Uzhic, Krushec, Aleksinc, Karanovc(Kraleve) dhe Beograd dhe pjesa dërmuese në Sanxhakun e Nishit në qarkun e Toplicës (rrethi i Prokupljes, Dobriqit, Kosanicës, Jablanicës e Pustarekës dhe Kurshumlisë), në qarkun e Vranjës (rrethin e Polanicës, Gerdelicës, Masuricës, Pqinjat, Inogoshej etj.) si dhe në qarkun e vet Nishit dhe qarkun e Pirotit.
Si do që të jetë nga këto vise për një kohë te shkurtër u bë pastrimi etnik mbi 700 fshatrave e vendbanimeve shqiptare me një popullsi rreth 300.000 veta. Në vend të tyre u vendosën sllavë dhe malazezet besnik te regjimit. Popullata e dëbuar shqiptare nga Sanxhaku i Nishit, kryesisht u vendos ne territorin e Kosovës së sotme, disa u vendosen ne territorin e Maqedonisë, e shumë përtej Bosforit, në Anadolli e më tutje. Ekzistojnë të dhënat e fshatrave në Kosovë, në të cilat u vendosen kjo popullatë.
 
==Shiko dhe këtë==
* [[Doktrina e shejtshenjt serbe]]
 
[[Category:Shqip]] [[Category:Serbi]]
[[Category:Serbi]]
[[Category:Perandoria Osmane]]
12.723

edits

Menyja e navigimit

Mjete vetjake

Hapësirat e emrit

Variantat