Ndryshimi mes inspektimeve të "Hasan Zyko Kamberi"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
v
'''Hasan Zyko Kamberi''' lindi në [[Starje]] të [[Kolonja|Kolonjës]] në gjysmën e dytë të shekullit të [[XVIII]]. Për jetën e tij nuk dihet shumë, pos që ka kaluar një jetë të rëndë. Jeta e tij njihet e dihet më shumë nëpërmjet teksteve të tij që kanë edhe shenja [[autobiografia|autobiografike]]. Dihet se mori pjesë në [[luftërat turko-austriake|luftën turko-austriake]] të vitit [[1789]].<ref Kaname="Elsie">{{cite shënimebook|author1=Robert Elsie|authorlink1=Robert ketëElsie|title=Albanian improvizuarLiterature: A [[varg]]jeShort një lloj [[testamenti]] para se të vdisteHistory|date=2005|publisher=I. Ka shkruar [[vjersha]] fetare filozofike, [[poema]] fetare e shkrime të tjera që kanë humburB. Mirëpo, vjershat e tij që njihen sot nuk janë vjersha fetare, bile janë vjersha krejt [[laike]]. Taurus|isbn=1-84511-031-5|page=40}}</ref>
 
 
 
Ka shënime të ketë improvizuar në [[varg]]je një lloj [[testamenti]] para se të vdiste. Ka shkruar [[vjersha]] fetare filozofike, [[poema]] fetare e shkrime të tjera që kanë humbur. Mirëpo, vjershat e tij që njihen sot nuk janë vjersha fetare, bile janë vjersha krejt [[laike]].
 
 
Hasan Zyko Kamberi, jo vetëm në kuadër të Vjershëtarëve ([[Bejtexhinjët|Bejtexhinjëve]]), por përgjithësisht në [[letërsia e gjuhës shqipe|letërsinë shqipe]], është shkrimtari i parë i modelit të krijuesit kritik. Gjithë vepra e tij shquhet për praninë e madhe të qëndrimit autorial për çështjet që shkruan, për problemet personale dhe problemet shoqërore. Ky qëndrim bëhet elementi karakterizues i gjithë krijimtarisë së tij në vjersha. Për nga mënyra e artikulimit të këtij qëndrimi dhe për preokupimet e tyre vjershat e Hasan Zyko Kamberit mund të grupohen në poezi personale me të dhëna autobiografike si:
: ''Bahti im'',
 
 
==Referime==
==Burim i të dhënave==
{{reflist}}
 
== Bibliografia ==
* Hamiti, Sabri (1995) '''Letërsia e vjetër shqipe''', Prishtinë.
 
Anonymous user

Menyja e navigimit