Dallime mes rishikimeve të "Kathrine Switzer"

Jump to navigation Jump to search
Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0)
}}
 
'''Kathrine Virginia''' "'''Kathy'''" '''Switzer''' (lindur më 5 janar të vitit 1947, në Amberg, Gjermani<ref>{{cite news |url = http://www.germanroadraces.de/274-1-16454-kathrine-switzer-and-roger-robinson-visit-the.html |title = Kathrine Switzer and Roger Robinson visit the Berlin Sports Museum |last = Milde |first = Horst |date = June 2, 2010 |work = German Road Races e.V. |accessdate = March 19, 2013 |archive-url = https://web.archive.org/web/20140308220723/http://www.germanroadraces.de/274-1-16454-kathrine-switzer-and-roger-robinson-visit-the.html |archive-date = March 8, mars 2014 |dead-url = yes |df = mdy-all |url-status = dead }}</ref>) është një vrapuese amerikane maratone, autore dhe komentuese televizive<ref>{{cite news |url = http://espn.go.com/espnw/more-sports/7803502/2012-boston-marathon-how-kathrine-switzer-paved-way-female-runners |title = How Kathrine Switzer paved the way |last = Lorge Butler |first = Sarah |date = April 12, 2012 |work = ESPN-W |accessdate = July 13, 2012 }}</ref>.
 
Në vitin 1967, ajo u bë gruaja e parë që vrapoi Maratonën e Bostonit si një pjesëmarrëse me numër. Gjatë vrapimit të saj, zyrtari i garës Jock Semple u përpoq të ndalonte Switzer dhe të rrëmbejë bibin e saj zyrtar; megjithatë, ai "u shemb" në tokë nga i dashuri i Switz, Thomas Miller, i cili po vraponte me të, dhe ajo e përfundoi garën. Ishte deri në vitin 1972 që gratë u lejuan të vrapojnë zyrtarisht Maratonën e Bostonit.<ref name="Impowerage">{{cite news |last = Lodge |first = Denise |url = http://impowerage.com/not-too-late/active/kathrine-switzer-empowerment-through-running |title = Kathrine Switzer: Empowerment through Running |work = Impowerage Magazine |date = April 16, 2012 |access-date = May 10, 2012 }}</ref>
 
==Jeta dhe karriera==
Kathrine Switzer lindi në Amberg të Gjermanisë, e bija e një gjenerali në Ushtrinë e Shteteve të Bashkuara. Familja e saj u kthye në Shtetet e Bashkuara në vitin 1949.<ref>{{cite news |url = http://www.germanroadraces.de/274-0-27111-katherine-switzer-65-jahre-gratulation-der.html |title = Katherine Switzer 65 Jahre - GRATULATION der Laufpionierin! |last = Milde |first = Horst |date = January 5, 2012 |language = de |work = German Road Races e.V. |accessdate = March 19, 2013 |archive-url = https://web.archive.org/web/20140329011408/http://www.germanroadraces.de/274-0-27111-katherine-switzer-65-jahre-gratulation-der.html |archive-date = March 29, mars 2014 |dead-url = yes |df = mdy-all |url-status = dead }}</ref> Ajo u diplomua në Shkollën e Mesme George C. Marshall në Fairfax County, Virginia, pastaj ndoqi kolegjin Lynchburg.<ref name="tomd">{{Cite book|url=https://archive.org/details/bostonmarathonfi00derd|title=Boston Marathon : the first century of the world's premier running event|last=1949-|first=Derderian, Tom|date=1996|page=302|publisher=Human Kinetics|isbn=0880114797|location=Champaign, IL|oclc=33160969|url-access=registration}}</ref> Ajo u transferua në Universitetin Siracuse në vitin 1967, ku studioi gazetari dhe letërsi angleze.<ref name="lady">{{cite web |url = http://www.mediaed.org/assets/products/151/Kathy_Switzer.pdf |title = Lady With Desire to Run Crashed Marathon |date = April 23, 1967 |work = The New York Times |accessdate = November 2, 2014 |format = pdf |deadurl = yes |archiveurl = https://web.archive.org/web/20120306124858/http://www.mediaed.org/assets/products/151/Kathy_Switzer.pdf |archivedate = March 6, 2012 |df = mdy-all }}</ref><ref name="tomd" /> Ajo fitoi një diplomë bachelor atje në vitn 1968 dhe një diplomë master në 1972.
 
===1967 Maratona e Bostonit===

Menyja e lëvizjeve