Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
(rv)
| Faqja zyrtare = [http://echr.coe.int/ echr.coe.int]
}}
'''Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut''' e njohur shpesh si '''Gjykata e Strasburgut''' është një gjykatë mbikombëtare ose ndërkombëtare me seli në [[Strasbourg|Strasburg]] të [[Franca|Francës]]. Ajo është krijuar nga [[Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut]]. Gjykata dëgjon aplikime që pretendojnë se një shtet kontraktues ka shkelur një ose më shumë nga dispozitat e [[Të drejtat e njeriut|të drejtave të njeriut]] në lidhje me të drejtat civile dhe politike të përcaktuara në konventë si dhe protokollet e saj. Ajo përbëhet nga 46 [[magjistrati|gjyqtarë]], që është i barabartë me numrin e Shteteve anëtare të [[Këshilli i Evropës|Këshillit të Evropës]] të cilët kanë ratifikuar [[Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut|Konventën për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive Themelore të Njeriut]]. Gjyqtarët e Gjykatës qëndrojnë në cilësinë personale dhe nuk përfaqësojnë [[shteti]]n që i ka emëruar.<ref name="ECHR">[http://edrejta1.blogspot.al/2013/11/cfare-eshte-gjykata-evropiane-per-te.html Çfarë është Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut]</ref>
 
Gjykata, për marrjen në shqyrtim të kërkesave asistohet nga një SekretariSekretar, që përbëhet kryesisht nga sekretarë ligorë ([[avokati|avokatë]] nga të gjitha Shtetetshtetet anëtare), të cilët janë tërësisht të pavarur nga vendi i tyre i origjinës dhe nuk përfaqësojnë as kërkuesitankuesit dhe as shtetin. Një aplikim mund të paraqitet nga një individ, një grup individësh ose nga një ose më shumë shtete tjera kontraktuese. Përveç gjykimeve, gjykata mund të nxjerrë edhe mendime këshilluese. Konventa u miratua në kontekstin e Këshillit të Evropës, dhe të gjitha 47 vendet anëtare të tij janë palë kontraktuese të konventës. .
 
==Funksioni==

Menyja e navigimit