Dallime mes rishikimeve të "Policia e Shtetit"

Jump to navigation Jump to search
52 bytes removed ,  1 vit më parë
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Advanced mobile edit
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Advanced mobile edit
== Organizimi dhe strukturimi ==
 
[[Skeda:Polica-rendi Albanian State Police HQ in Tiranë.gifjpg|right|thumb| [[PoliciaNdërtesa e Rendit]]Selisë së Policisë së Shtetit Shqiptar në Tiranë]]
 
Duke filluar nga viti [[1991]], pas futjes së Shqipërisë në rrugën e proceseve [[Demokracia|demokratike]], kanë ndodhur disa ndryshime të rëndesishme në fushën e organizimit dhe ristrukturimit të [[Policia Shqiptare|Policisë Shqiptare]]. Në vitin [[1991]], me krijimin e [[Ministria e RenditPunëve të Brendshme e PublikShqipërisë|Ministrisë së Rendit Publik]], policisë iu dha statusi i një institucioni më vete, ndryshe nga ç’ ishte më parë. Në një kohë të shkurtër u bënë ndryshime të shpejta të karakterit organizativ e ligjor të policisë si dhe u bë hapja e saj me botën.
 
Gjëte vitit [[1992]]-[[1996|96]], në bazë të programit qeveritar, por pa hartuar strategji konkerte, u zhvillua reforma në polici. Ky proces përfshiu fushën e ristrukturimit te policisë në të gjitha nivelet, rinovimin e personelit te policise, zgjerimin e kuadrit ligjor dhe hapjen e saj me institucionet homologe të botës e organizatat ndërkombëtare. Fillimisht ky proces pati ndikim pozitiv për faktin se brenda një kohe të shkurtër u zhduk kaosi, anarkia dhe u vendos rregulli e qetësia publike. Por, përveç rezultateve pozitive që u arritën, evidentohen edhe mjaft probleme qe kanë të bëjnë me paqëndrueshmërinë e strukturave, standartet e ulëta të rekrutimit të personelit, nivelin e ulët të profesionalizmit, policimin e tubimeve paqësore të paautorizuara, shfaqjet e korrupsionit etj., të cilat dhanë impuls të fuqishëm gjatë trazirave janar-mars [[1997]].
 
[[Skeda:Policia 97-fnsh9.gifjpg |right|thumb| [[ForcatPolicia e Ndërhyrjes së Shpejtë|Policia etrazirave Shtetit]] 1997]]
 
Gjatë trazirave të janar-mars [[1997]], u dogjën dhe u shkatërruan plotësisht 10 [[komisariate]] të policisë, ndërsa pjesa tjetër pësoi dëmtime të mëdha, u vodh mbi 80 % e teknikës dhe automjeteve të policisë si dhe u vranë e plagosën me dhjetëra punonjës policie.
 
Pas muajit qershor [[1997]], filloi puna për ringritjen dhe riorganizimin e policisë në të gjitha nivelet. U krijuan struktura që kishin të bënin direkt me luftën kundër banditizmit, terrorizmit, krimit të organizur, çarmatimit. U riaktivizuan strukturat e meparshme të paralizuara kunder krimit. Brenda një kohe relativisht jo shumë të shkurtër u arrit që të funksionojë policia, të zhbllokohen rrugët strategjike nacionale nga bandat kriminale, të vendoset rendi dhe qetësia publike, të çarmatoset një pjesë e popullatës si dhe të vihet në funksionim administrata publike.
Qysh prej muajit maj 1997, një ndihmesë të rëndësishme në ringritjen e riorganizimin e policisë shqiptare ka dhënë e jep ende misioni policor [[MAPE]] i [[Bashkimit Evropian Perendimor]] (BEP). Me sugjerimin e ketij misioni u ngritën Drejtoritë e Policisë së Prefekturave (Qarqeve). Ky mison ka dhënë një kontribut të madh edhe në fushën e kualifikimit e reformimit të policisë shqiptare.
 
[[Skeda:Policia-kufiriSterff.gifjpg|right|thumb|Trajnimi [[Policia Kufitare]] policor]]
 
Krahas ketij misioni, qe nga viti 1997 prane policise sone operojne edhe [[ICITAP]] ([[Shtetet e Bashkuara të Amerikës|SHBA]]), [[INTERFORCE]] ([[Italia|Itali]]). Nga viti 1997 e deri ne 2000 keto misione kane kualifikuar mbi 4000 punonjes policie. Misioni [[INTERFORCE]] ka dhene nje ndihme te konsiderueshme ne krijimin dhe pajisjen e sallave operative dhe te autoptarullave [[Shqiponja]].
Reforma ne Policine e Shtetit e inicuar nga Vendimi i [[Qeverise]] nr.384, date 28.7.1999, perben nje moment shume te rendesishem për te ardhmen e policise.Dokumenti baze i hartuar ne vitin 1999-2000 quhet [[Strategjia“Strategjia e Reformes ne Polici]]Polici”. Kjo Strategji është afatmesme (2000-2003) dhe objektivat e saj jane: krijimi i nje infrastrukture ligjore e nenligjore moderne; ndertimi i strukturave eficente te policise; percaktimi i standantarteve te reja te rekrutimit, formimit e kualifikimit; forcimin e marredhenieve te policise me komunitetin e administraten; bashkepunimin me jashte dhe ngritjen e standarteve te punes dhe teknologjike te policise.
 
[[Skeda:Policia-rrugore Police car Albania 04.gifjpg|right|thumb|Nje [[Policiamakinë Rrugore]]e policise]]
 
Filozofia kryesore Reformes është shndërrimi i policisë nga një strukturë ushtarake në institucion civil të administratës shtetërore, në shërbim të komunitetit mbi bazën e parimeve të policimit demokratik. Kjo filozofi do të synojë në krijimin e një policie të aftë profesionalisht, të paanshme politikisht, fleksibël dhe dinamike në veprim, për të mbrojtur rendin dhe sigurinë publike dhe garantuar zbatimin e ligjit në të gjithë vendin, duke respektuar liritë dhe të drejtat e njeriut dhe parimet kushtetuese të shtetit [[juridik]].
Zbatimi i Reformes ne polici ka filluar te jap impakt pozitiv ne fushen e zbatimit te ligjit, te luftes kunder kriminalitetit dhe sigurimit te rendit e qetesise publike, respektimit te lirive dhe te drejtave te njeriut, moralit dhe motivit ne kryerjen e detyres e deri ne vetmohim.
 
Ne memorien e [[Historia e Policisë Shqiptaresë Shqipërisë|Historisëhistorisë së Policisë Shqiptare]] janë fiksuar mjaft punonjës policie, të cilët janë bërë simbol sakrifice e vetmohimi në kryerjen e detyrës. Me aktet e tyre të trimerisë, Policia ka të skalitur edhe disa emra heronjsh e dëshmorësh që sot prehen të qetë në [[Altari i Trimërisë|Altarin e Trimërisë]]:
 
Oficerët: [[Koloneli|Kolonelë]]Kolonel [[Arben Zylyftar]], [[n/kolonel]] [[Ylvi Bengasi]],..
 
Policët: [[Arben Ujka]], [[Mehdi Vatoci]], [[Arshi Bregasi]], [[Veledin Pashaj]], [[Bujar Hamitaj]] ...
 
Më 14 [[janari|janar]] [[2002]], Presidenti i Republikës së Shqipërisë [[Rexhep Meidani|Rexhep Mejdani]], me rastin e 89 vjetrotit të krijimit të Policisë shqiptare dekoron Policinë e Shtetit me [[urdhëri]]n e lartë [[Dekorata "Gjergj Kastrioti (Skënderbeu)"|"Gjergj Kastrioti]] ([[Gjergj Kastrioti (Skënderbeu)|Skënderbeu"]]).
 
==Njësitë==

Menyja e lëvizjeve