Dallime mes rishikimeve të "Shqendërzimi"

Jump to navigation Jump to search
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
'''Decentralizimi''' ose '''shqendërzimi''' ([[Gjuha shqipe|shqip]]) është procesi i shpërndarjes ose rishpërndarjes së funksioneve, fuqive, njerëzve apo gjërave larg nga një vendndodhje ose autoritet qendror.<ref>[http://www.thefreedictionary.com/decentralization Definition of decentralisation],TheFreeDictionary.com</ref><ref>[http://www.merriam-webster.com/dictionary/decentralization Definition of decentralization] [https://web.archive.org/web/20130126051251/http://www.merriam-webster.com/dictionary/decentralization Archived] 2013-01-26 ne [[Wayback Machine]]., Merriam-Webster Dictionary</ref> Ndërsa [[Centralizmi|centralizimi]], sidomos në sferën qeveritare, gjerësisht është studiuar dhe praktikuar, nuk ka definicion të përbashkët ose kuptim të decentralizimit. Kuptimi i decentralizimit mund të ndryshojë pjesërisht për shkak të mënyrave të ndryshme të zbatimit<ref>[http://web.undp.org/evaluation/documents/decentralization_working_report.PDF Decentralizimi: Një Përcaktim i Përkufizimeve Arkivuars] në 2013-05-12 në [[Wayback Machine]]., Joint UNDP ([[United Nations Development Programme|Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim]])- Vlerësimi i Qeverisë së Gjermanisë për rolin e UNDP-së në decentralizimin dhe qeverisjen lokale, në faqen e internetit të Programit të Zhvillimit të Kombeve të Bashkuara, 1999, f. 1, 3-6. Citimi: "Në fakt, një rishikim i shpejtë i literaturës tregon se nuk ka definicion të përbashkët ose kuptim të decentralizimit, megjithëse shumë punë kanë shkuar në shqyrtimin e aplikacioneve të ndryshme."</ref>. Konceptet e decentralizimit janë aplikuar për dinamikën e grupeve dhe shkencën e menaxhimit në biznesin privat, shkenca politike, ligjin dhe administratën publike, ekonominë dhe teknologjinë.
 
== Një qeveri e Decentralizuarshqendërzuar ==
Një shtet i centralizuar është ai në të cilin fuqia e saj i atribuohet një qeverie qendrore, në mënyrë që qeveritë lokale të veprojnë si agjentë të saj. Në rastin e një shteti të decentralizuar ende jo të centralizuar, pushteti më i madh u jepet qeverive vendore, gjë që u lejon atyre të marrin vendimet e tyre për sferën e tyre të kompetencës. Orientimi politik dhe qeveritar që thotë se organizmat e ndryshëm të administratës shtetërore duhet të gëzojnë autonominë rajonale.
 

Menyja e lëvizjeve