Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Ligji i ruajtjes së masës"

ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
(Faqe e re: Ne shek. XVIII kimisti natyralist francez Antuan Lavuazer zbuloi se ne nje reaksion kimik masa totale e reaktanteve eshte e barabarte me masen totale te produkteve. Ky vezhgim u publikua ...)
 
No edit summary
Nje shembull perdorimi i keij ligji eshte reaksioni i meposhtem i cili duhet barazuar, qe ka si protagoniste elemntet natrium(Na) dhe ujin, i cili perbeher nga [[Hidrogjeni]](H) dhe [[oksigjeni]](O):
 
<center>[[ImmagineImage:ReazioneDaBilanciare.gif]]</center>
 
Termi barazim tregon qe molet e reaktanteve duhet te korrespondojne me ato te produkteve; ne kete rast vihet re shume mire qe reaksioni nuk eshte i barazuar, sepse ndodhen 2 atome H nga ana e rekatanteve dhe 3 nga ana e produkteve. Ky mosbarazim mund te korigjohet nepermjet shtimit te 2 moleve uje nga ana e reaktanteve dhe i vene nje 2 perpara grupir [[hidroksil]] OH<sup>-</sup> ([[jon]] negativ):
 
<center>[[ImmagineImage:ReazioneBilanciata.gif]]</center>