Dallime mes rishikimeve të "Bioshumëllojshmëria në Kosovë"

Jump to navigation Jump to search
v
* Didier's tulip - Tulipa gesneriana
* Globe-flower - Trollius europaeus
* AlbanicumZambaku lilyshqiptar - Lilium albanicum
* Graeca lily - Fritillaria graeca
* Carnation - Dianthus scardicus
* Wulfenia - Wulfenia carinthiaca
* European yewTisi - Taxus baccata
* BalkanPanja mapleballkanike - Acer heldreichii
* Macedonian oakLisi - Quercus trojana
* Field elmVidhi - Ulmus minor
{{div col end}}
 
== Fauna ==
[[Skeda:Lynx_kitten.jpg|parapamje|200x200px|[[Rrëqebulli ballkanik|Rrëqebulli Ballkanik (Balkan lynx]]) specie e gjetur në Kosovë.]]
Fauna është ndikuar nga pozicioni gjeografik dhe kushtet e vendit, të cilave i përshtaten disa kafshë të rralla.<ref>{{Cito web|url=http://www.ammk-rks.net/repository/docs/Biodiversiteti_i_Kosoves.pdf|title=BIODIVERSITETI I KOSOVËS|work=ammk-rks.net|accessdate=4 shkurt 2019}}</ref> Të gjitha fushat dhe zonat kodrinore janë një lloj strehimi për [[Derri i egër|derrin e egër]], [[Dreri|drerin]], lepujt, korbat, magpieslaraskat, [[Gargulli|gargulleshat]], harabelat e fushës, woodpeckersqukapikët dhe kumriat. Në zonat malore jetojnë fushën [[Thëllëza|thëllëzat (partridges]]), shkurtëzat, fazani, [[Ketri|ketrriketri]], storkslejlekët, dhe shumë lloje të [[Shqiponja|shqiponjave]], hutat, hawksgjeraqinave etj.. Grupet e kafshëve të rralla përfshijnë [[Ariu i murrmë|ariun]], ujkun, kaprollin, [[Rrëqebulli evroaziatik|rrëqebullirrëqebullin]], pulapulën e egër dhe pulapulën e pyjeve. Arinjët kryesisht janë gjetur në [[Bjeshkët e Sharrit|Malet e Sharrit]] si dhe në [[Alpet Shqiptare]].
 
Malet e larta në Kosovë e bëjnë atë ideale për rritjen e shumë kafshëve të egra. Në lumenjtë dhe liqenet e e Kosovës ka salmon, troftë, scuba diving, ngjala, gudgeon, mustak, krap, silure të vogla dhe harengë.
Pjesa jugore, sidomos Sharri (Dragashi), jeton qeni i racës iDeltari cili quhet Qeni i SharritIlir dhe që mbahet nga shumica e njerëzve që jetojnë në vend, në pjesën Perëndimore të [[Republika e Maqedonisë|Republikës së Maqedonisë]] dhe [[Shqipëria|Shqipërisë]].
 
Fauna e Kosovës përbëhet nga një gamë e gjerë e llojeve të ndryshme për shkak të relievit të saj, faktorëve ekologjik dhe vendndodhjes gjeografike. Pyjet me varietetet më të mëdha janë [[Bjeshkët e Sharrit|Malet e Sharrit]], [[Alpet Shqiptare]], [[Kopaoniku]] dhe Mokna.<ref>{{Cito web|url=http://www.ammk-rks.net/repository/docs/Biodiversiteti_i_Kosoves.pdf|title=Qenan Maxhuni: Biodiversiteti i Kosoves|accessdate=23 shkurt 2013|publisher=AKMM/IKMN|pages=14}}</ref> Ka gjithsej njëmbëdhjetë rezervate natyrore në gjithë Kosovën <ref>{{cite journal|title=Qenan Maxhuni et al. Gjendja e natyres, Raport 2008-2009|year=2010|page=5}}</ref> dhe ata janë një vendbanim i mirë për lloje të tilla si:<ref>{{cite journal|title=Qenan Maxhuni et al. Gjendja e natyres, Raport 2008-2009|year=2010|page=70}}</ref><ref>{{Cito web|url=http://www.ammk-rks.net/repository/docs/Biodiversiteti_i_Kosoves.pdf|title=Qenan Maxhuni: Biodiversiteti i Kosoves|accessdate=23 shkurt 2013|publisher=AKMM/IKMN|pages=14}}</ref><ref>{{Cito web|url=http://mmph.rks-gov.net/repository/docs/PN2_Mali_Sharr1_341187.pdf|title=Plani hapesinor, Parku nacional "Mali Sharr"|accessdate=23 shkurt 2013}}</ref>
 
{{div col|2}}
* BrownAriu beari murrmë - [[Brown bear|Ursus arctos]]
* Eurasian lynxRrëqebulli - [[Eurasian lynx|Lynx lynx]]
* ChamoisDhia e egër - [[Chamois|Rupicapra rupicapra]]
* Golden eagleShqiponja - [[Golden eagle|Aquila chrysaetos]]
* Western capercaillie - [[Western capercaillie|Tetrao urogallus]]
* White storkLejleku - [[Ciconia ciconia]]
* Lesser kestrel - [[Falco naumanni]]
* Horned viperNepërka - [[Vipera ammodytes]]
* House mouseMiu - [[House mouse|Mus musculus]]
* Edible dormouse - [[Edible dormouse|Glis glis]]
{{div col end}}

Menyja e lëvizjeve