Ndryshimi mes inspektimeve të "Prodhimi i Brendshëm Bruto"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
(Gabime drejtshkrimore)
 
[[Skeda:GDP nominal per capita world map IMF 2008.png|thumb|Right|PPB për vendet deri në vitin 2008 ( vlerësimi i [[FMN]]-së, tetor [[2008]])|400px]]
 
'''Prodhimi i Brendshëm Bruto''' ''([[Lista e shkurtesave|shkurt]]: '''PBB''')'' ( en - ''Gross domestic product'' , '''GDP''' ) është një tregues ekonomik që paraqet vlerën me çmimet e tregut të të gjitha të mirave materiale dhe shërbimeve të prodhuara '''brenda''' një shteti në një periudhë të caktuar (zakonisht një vit).Bruto produkti vendor perfshin token, kapitalinetj
 
Prodhimi i Brendshëm Bruto nuk duhet ngatërruar me [[Prodhimin Kombëtar Bruto]] (PKB) i cili paraqet vlerën me çmimet e tregut të të gjitha të mirave materiale dhe shërbimeve të prodhuara nga burimet e punës dhe pronës së banorëve të një shteti '''brenda apo jashtë''' atij shteti në një periudhë të caktuar.
PBB-ja është një ndër treguesit kryesorë makroekonomikë për të matur rritjen ekonomike.GDP-ja është dy llojesh: reale dhe nominale.
PBB-ja reale përfshin mallrat dhe shërbimet përfundimtare të matura me çmime konstante.
PBB-ja nominale përfshin mallrat dhe shërbimet përfundimtare të matura me çmime korrente.
 
== Llogaritja e PBB-së ==
Anonymous user

Menyja e navigimit