Dallime mes rishikimeve të "Jahi Jahiu"

Jump to navigation Jump to search
97 bytes added ,  3 muaj më parë
v
v
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Advanced mobile edit
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Advanced mobile edit
Jahi Jahiu te [[Teatri profesionist i Gjilanit]] në vite '80-90-ta, i sjellë në skenë të shkruara dhe inskenuar prej tij, vepra të mëdha dhe me vlera e të nivelit kombëtar dhe botëror, si dhe vepra tjera artistike të nivelit skenik të atyre viteve.
Ishte karrierë e arrirë të atij profili që po e bënte ai, në jetën skenike, kur ishte momenti që po bënte një ngjitje më të rëndësishme në historinë e teatrit, kur edhe i vihen bazat e një teatri modern, atëherë kur më së miri iu gjet teatrit [[Gjilani]]t në një gjendje gjysmëprofesionist.
Dhe me ardhjen e tij si një nga pesë dramaturgët që kishte [[Kosova]] e atyre viteve. {{Cn<ref> }}Nijazi Ramadani: Nje qasje ne teater ,bot.”Rrjedha" 2004</ref>
 
Krijimtaria artistike skenike sapo kishte zënë vend të mirëfilltë në lëvrimin e dramës shqipe origjinale, si: “ [[Rropollari]]”, " '''Familja e shenjtë''' ", ku si dramaturg dhe regjisor i shfaqjeve të autorit [[Beqir Musliu]]t, te zhanrit dramë e komedi, dhe i bazuar në satirë dhe humorin e hollë tradicional të popullit, ndiqte të seriali i TVP "Autobusi".
Me ardhjen në [[Teatri profesionist i Gjilanit]] dhe te [[Radio Televizioni i Prishtinës|Telivisioni i Prishtinës]] në vitet e '80-90-ta, vijnë edhe autorët e huaj.
Jahi Jahiu inskenoi tekstet dramatike të [[Mirosllav Kërlezhes]] ”'''Në agoni'''” dhe të atij të [[Ivo Breshanit]]” '''Hamleti në Livriçkën e poshtme'''”, duke e sjell në skenë dramën e njërit nga autorët më të njohur Beqir Musliut’ '''Familja e shenjtë'''” . Pastaj, "Ligatina", dramë e Nebi Islami([[Musa Ramadani]]) regjisor Jahi Jahiu&(I.Ymeri), '''Panairi i [[Gjilani]]t''', 1995.
Si dramaturg, drejtor teatri dhe regjisor i shfaqjes '''Ligatina''' dramë e [[Nebi Islami]]t, e realizoi, si dhe u mundësoi që të vihen në skenë një varg autorë të rinj të cilët ngjitën në skenë [[Talia]] me emra të nderuar artsitë, aktor dhe autorë të dramaturgjisë shqipe dhe autorëve të huaj, duke sjellë edhe drama botrore dhe alternative të reja apo rryma moderne teatrore. Sidomos në skenën e këtij teatri u ngjitën me shfaqje nga emra të mëdhenj autorësh të skenës teatrore, ku pati guximi i trupës aktoresh e gjilanasve ishte tejet i madh, nga se përgatiti edhe shfaqje të autorëve të mëdhenjë kombëtar dhe botëror. Jahi Jahiu ishte anëtar i Këshilli Drejtues te [[Kosovafilmi|Qendra Kinematografike e Kosovës]].
<ref>NjeNijazi Ramadani: ‘’’Nje qasje ne teater ‘’’,bOTbot. Rrjedha" 2004|</ref>
Jahi Jahiu ishte anëtar i Këshilli Drejtues te [[Kosovafilmi|Qendra Kinematografike e Kosovës]].
<ref>Nje qasje ne teater ,bOT. Rrjedha" 2004|</ref>
 
==Çmimet==

Menyja e lëvizjeve