Dallime mes rishikimeve të "Fërkimi"

Jump to navigation Jump to search
118 bytes removed ,  7 muaj më parë
Refuzoi 6 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 95.107.210.214, 79.106.126.107, 46.99.39.12, 79.106.211.52 dhe 193.187.102.78) dhe riktheu rishikimin 2082764 nga 77.247.88.201
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Reverted
(Refuzoi 6 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 95.107.210.214, 79.106.126.107, 46.99.39.12, 79.106.211.52 dhe 193.187.102.78) dhe riktheu rishikimin 2082764 nga 77.247.88.201)
Etiketa: Manual revert
 
_/Forca e ferkimit viti = ..
Forca e Ferkimit eshte ajo force qe synon te ndaloje levizjen e trupave p.sh.
Gjatë rrëshqitjes apo rrokullisjes së një trupi të ngurtë nëpër një trup tjetër të ngurtë gjithmonë paraqitet një forcë e rezistencës, e cila tenton të pengojëpengoj lëvizjen e trupit. Kjo forcë në rastin e rrëshqitjes, quhet ''forca e fërkimit rrëshqitës'', e në rastin e rrokullisjes së trupit mbi trupin tjetër, quhet ''forceforcë e ferkimitfërkimit rrokullisesrrokullisës''ne kemi du lloje ferkimesh 1 ferkimi prehjes 2 ferkimi i levizjes ,dinamik.
 
== Fërkimi i jashtëm ==
 
== Fërkimi në natyrë ==
Fërkimi në natyrë, për njeriun mund të jetë i dobishëm dhe i dëmshëm. ''Fërkimi i dobishëm'' është fërkimi ndërmjet këpucëve dhe tokës, rrotave të automobilit dhe tokës, rrobave dhe lëkurës, çorapëve dhe këmbëve, si dhe çorapëve dhe këpucëve etj. Që të zmadhohet fërkimi merren shtresa të posaçme lëndësh në sipërfaqen takuese. ''Fërkimi i dëmshëm'' është ndërmjet cilindrit dhe pistonit te motorët me djegie të brendshme, boshteve rrotulluese te makinave dhe sipërfaqeve mbështetëse të tyre, etj. Që të zvogëlohet fërkimi ndërmerren masa të shumta që shpesh janë të shtrenjta. Ku është e mundur në vend të fërkimit rrëshqitës bëhen zgjidhje që të kalohet në fërkim te rrokullisjes, i cili është shumë më i vogël. Në ketë rast në mes te shtresave takuese vendosen lloje të ndryshme te vajeve industriale etj. Nganjëherë në të njëjtën makinë herë nevojitet fërkim më i madh e herë më i vogël. P.sh. gjatë lëvizjes së automjetit nevojitet fërkim sa më i vogël në boshtet e rrotave, e fërkimi sa më i madh ndërmjet rrotës dhe tokës, në mënyrë që lëvizja të jetë sa më efikaefikase.
 
[[Kategoria:Fizikë| ]]

Menyja e lëvizjeve