Dallime mes rishikimeve të "Shtrati i lumit"

Jump to navigation Jump to search
Te lumit lumi kA dhe batica
No edit summary
(Te lumit lumi kA dhe batica)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
'''Shtrati i lumit''' është thellimi zgjatur si lug, nëpër të cilin rrjedh uji i lumit. Është krijuar nga gërryerja lumore në vijën e rënies, pjerrtësisë më të madhe të [[relievi]]t. Forma dhe madhësia e shtretërve të lumenjve është e ndryshme. Shtrati i lumit përbëhet prej fundit dhe anëve te pjerta.
 
* '''Fundi''' i lumit është pak a shum i rrafshët. Ai përbën bazën e shtratit, në të cilin gjenden forma të ngritura dhe të thelluara gërryese ose grumbulluese, siç jnaë : ''pragjet'', ''cekëtinat'', ''vorbat gjigante'' (strunat) etj.
 
* '''Anët''' e shtratit te lumit rëndom janë pak a shum të anuara në drejtim të mesit të shtratit dhe shtrihen nën nivelin e lumit. Ana e djathtë dhe ana e majtë përcaktohen sipas drejtimt të rrjedhës së ujit. ''Rripi'' i ngushtë i shtratit, që shtrihet mbi nivelin e lumit, quhet '''breg''' '''i lumit'''. Dallohen bregu i djathtë dhe bregu i majtë, të cilat, sikurse anët e shtratit, përcaktohen sipas drejtimit të rrjedhës së ujit lumi mund te kete dhe batica.
 
{{gjeo-cung}}
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve