Jump to content

Josif Minga: Dallime mes rishikimesh

778 bytes added ,  2 vjet më parë
Data e lindjes e gabuar. Shtuar info pak me te detajuara mbi veprimtarine e tij.
[Redaktim i kontrolluar][redaktim i pashqyrtuar]
v Daten e lindjes
Data e lindjes e gabuar. Shtuar info pak me te detajuara mbi veprimtarine e tij.
Rreshti 1:
'''Josif Minga''' është një kompozitor, pedagog pranë Universitetit Fan Noli - shqiptarKorçë.
 
Josif Minga ka lindur në [[Korçë]] më 1314 prill 1954qershor 1953. Mbaroi shkollën e mesme “Themistokli përgjithshmeGërmenji”, duke e shfaqur njëkohësishtqysh herët prirje për muzikënmuzikore. KontaktetMësimet e para ishini nëpërmjetmori instrumentit fizarmonikë, fizarmonikësku dhespikati si pasinstrumentist virtuoz duke u vlerësuar 3 herë me krijimtarinëvendin muzikoree parë në festivale. Kryen 1976studimet mbarone Institutinlarta në Institutitn e Lartë të Arteve dhe diplomohetdegët1976,  teori dhedegën kompozicionTeori-Kompozim menën drejtimin e prof. Albert Paparisto dhe prof. [[Çesk Zadeja]]. Më pas, përPër 13 vjet punonmë pas punoi si pedagog i lëndëve artistike, solfezh, harmoni, orkestracion në shkollën e mesme artistike “Tefta Tashko Koço” në Korçë. U zgjodh antar i Lidhjes së Shkrimtarëve Artistëve të Shqipërisë dhe që nga viti 1976 dhe në vazhdim, dukesekretar dhënëi mësimmuzikës për degën e Korçës. Nga viti 1987-1993 u la të punojë si profesionist i lirë dhe nga viti 1993 e deri tani është prof.as. pranë Univesitetit “Fan. S. Noli”, Korçë  lëndët: harmoniEdukim Artistik, orkestracionFilozofi eArti, solfezhTrashëgimi Kulturore.
 
Ka kryer specializime në [[Itali]], [[Angli]], [[Belgjikë]].
Në vitet 1987 –1993 punon si kompozitor në profesion të lirë.
 
Minga është përfshirë qysh herët me krijimtari, në të gjitha gjinitë muzikore. Duke filluar nga muzika vokale, me këngë të lehta, përpunime, albume romancash në bashkëpunime me këngëtare të spikatura si Afërdita Zonja, Eli Fara, sopranoja bullgare Violeta Kacori. Të shumta janë pjesëmarrjet në Festivalet e këngës në RTSH ku është vlerësuar me çmime. Për t'u përmendur janë edhe opera "Liceistët" (1986), opereta "Ditë gëzimi" (1979), si dhe 12 korale accapella për kor miks (2009). E spikatur dhe e vlerësuar ka qenë Tema me variacione për oboe dhe orkestër (1976), Rapsodia "+,-" (2009). Ka shkruar gjithashtu për muzikë dhome, muzikë filmi dhe teatri. Prej më shumë se 40 vitesh, Minga ka qenë edhe udhëheqës e drejtues artistik i ansambleve dhe grupeve të ndryshme folklorike e artistike të qarkut Korçë, me pjesëmarrje në aktivitete brenda dhe jashtë vendit.
Ka kryer specializime në [[Itali]], [[Angli]], [[Belgjikë]], etj. Në opusin e tij krijues renditen vepra të gjinive të ndryshme: muzikë vokale, orkestrale, instrumentale, muzikë filmi, teatri dhe një numër i madh këngësh të muzikës së lehtë. Gjithashtu, opereta për fëmijë “Ditë gëzimi”, opera “Liceistët” si dhe “Tema me variacione” për oboe dhe orkestër, ekzekutuar në [[Tiranë]], [[Prishtinë]], [[Itali]] dhe [[Suedi]].
 
Josif Minga ka përpunuar rreth 120 këngë qytetare dhe popullore shqiptare. Për aktivitetin dhe kontributin e vet është vlerësuar me çmime dhe medalje të ndryshme.
 
Albumi me korale accapella është një përmbledhje me korale accapella të punuara gjatë 30 vjetëve dhe të interpretuara në vende të ndryshme, brenda dhe jashtë Shqipërisë.
 
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
Anonymous user