Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Sahura"

11 bytes removed ,  1 vit më parë
v
Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2)
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (Berishasinan zhvendosi faqen Sahuri tek Sahura)
v (Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2))
| isbn =
| oclc =
}}</ref> Ai ishte ndoshta djali i paraardhësit të tij [[Userkaf|Userkafit]] me Mbretëreshën Neferhetepes-II, dhe nga ana e tij u pasua nga djali i tij [[Neferirkare Kakai]].
| quote =
 
}}</ref> Ai ishte ndoshta djali i paraardhësit të tij [[Userkaf|Userkafit]] me Mbretëreshën Neferhetepes-II, dhe nga ana e tij u pasua nga djali i tij [[Neferirkare Kakai]].
 
Gjatë sundimit të Sahurit, Egjipti kishte marrëdhënie të rëndësishme tregtare me bregdetin [[Levanti|Levant]]. Sahuri nisi disa ekspedita detare në [[Libani|Libanin]] e sotëm për të blerë pemë kedri, skllevër dhe sende ekzotike. Mbretërimi i tij mund të ketë dëshmuar lulëzimin e flotës detare egjiptiane, e cila përfshinte një flotë të deteve të hapura, si dhe anije garash të specializuara. Duke u mbështetur në këtë, Sahure urdhëroi ekspeditën më të hershme të vërtetuar në tokën e Punt, e cila solli përsëri sasi të mëdha mirre, malakiti dhe elektrumi. Sahuri tregohet duke festuar suksesin e kësaj sipërmarrjeje në një lehtësim nga tempulli i tij mortor i cili e tregon atë duke kujdesur një pemë mirre në kopshtin e pallatit të tij me emrin "shkëlqimi i Sahure ngrihet deri në qiell". Ky reliev është i vetmi në artin egjiptian që përshkruan një mbret kopshtarie. Sahure dërgoi ekspedita të mëtejshme në minierat e bruzës dhe [[Bakri|bakrit]] në [[Gadishulli Sinai|Sinai]]. Ai gjithashtu urdhëroi fushata ushtarake kundër kryepriftërve [[Libia|libianë]] në Shkretëtirën Perëndimore, duke sjellë përsëri bagëtinë në Egjipt.