Dallime mes rishikimeve të "Dendësia"

Jump to navigation Jump to search
2.107 bytes added ,  10 muaj më parë
Shtova dhe një informacion tjetër për dendësinë
(Refuzoi 3 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 185.33.33.204, 37.35.66.13 dhe 46.99.77.139) dhe riktheu rishikimin 2162301 nga Olsi)
Etiketa: Manual revert
(Shtova dhe një informacion tjetër për dendësinë)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
Formula për dendësi është ''dendësia=masa/vëllimi'' ose ''p=m/V''. Nga kjo formulë rrjedh dhe njësia për dendësinë ''kg/m<sup>3</sup>''.Dendësia tregon sasinë e lendës për njësine e vëllimit.Trupat me vëllim te njejte, të ndërtuar nga substanca te ndryshme, kane dendësi te ndryshme.
Dendësia relative e një trupi ështe nje numër qe tregon dendësinë e tij të krahasuar me dendësinë e ujit.
 
Ku ρ është dendësia, m është masa dhe V është vëllimi. Në disa raste (për shembull, në industrinë e naftës dhe gazit të Shteteve të Bashkuara), dendësia përcaktohet lirshëm si pesha e saj për njësi vëllimi, [2] edhe pse kjo është shkencërisht e pasaktë - kjo sasi quhet më saktësisht peshë specifike.
Për një substancë të pastër dendësia ka të njëjtën vlerë numerike me përqendrimin e saj në masë. Materialet e ndryshme zakonisht kanë dendësi të ndryshme, dhe dendësia mund të jetë e rëndësishme për lundrueshmërinë, pastërtinë dhe paketimin. Osmiumi dhe iridiumi janë elementët më të dendur të njohur në kushte standarde për temperaturën dhe presionin.
Për të thjeshtuar krahasimet e densitetit në sisteme të ndryshme njësish, ndonjëherë zëvendësohet me sasinë pa dimension "dendësia relative" ose "graviteti specifik", domethënë raporti i densitetit të materialit me atë të një materiali standard, zakonisht uji. Kështu, një densitet relativ më i vogël se një në raport me ujin do të thotë që substanca noton në ujë.
Dendësia e një materiali ndryshon me temperaturën dhe presionin. Ky ndryshim është zakonisht i vogël për lëndët e ngurta dhe lëngjet, por shumë më i madh për gazrat. Rritja e presionit mbi një objekt zvogëlon vëllimin e objektit dhe kështu rrit densitetin e tij. Rritja e temperaturës së një substance (me disa përjashtime) zvogëlon densitetin e saj duke rritur vëllimin e saj. Në shumicën e materialeve, ngrohja e pjesës së poshtme të një lëngu rezulton në konvekcion të nxehtësisë nga poshtë në krye, për shkak të rënies së densitetit të lëngut të nxehtë, gjë që e bën atë të rritet në raport me materialin më të dendur të pa ngrohur.
Reciprokiteti i dendësisë së një substance quhet herë pas here vëllimi i saj specifik, një term i përdorur ndonjëherë në termodinamikë. Dendësia është një veti intensive në atë që rritja e sasisë së një substance nuk rrit dendësinë e saj; më tepër rrit masën e saj.
 
== Shiko dhe kete ==
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve