Dallime mes rishikimeve të "Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
 
=== Shpallja ===
Asambleja prej 40 delegatëve në [[Kasaba|kasabanë]] e Vlorës më 28 nëntor 1912, shpalli pavarësinë e Shqipërisë. Procesverbali pas të cilit u radhitën firmat e të dërguarve që u ujdisën për shpalljen u diktua nga Ismail Qemali, u shkrua në [[Gjuha shqipe|gjuhën shqipe]] nga [[Luigj Gurakuqi]] dhe në vijim në [[Turqishtja osmane|osmanisht]] nga [[Shefqet Dajiu]]. Teksti i procesverbalit të mbledhjes nis me fjalët:<blockquote>"''Në Vlonë më 15/28 të Vjeshtës së Tretë 1328/1912''
<blockquote>"''Në Vlonë më 15/28 të Vjeshtës së Tretë 1328/1912''
 
:''Pas fjalëvet që tha z. Kryetar [[Ismail Qemali|Ismail Kemal beu]], me të cilat tregoi rrezikun e math në të cilin ndodhet sot Shqipëria, të gjithë delegatët me një zâ venduan që Shqipëria më sot të bâhet në vehte, e lirë e e mosvarme.''"</blockquote>
 
=== Firmëtarët ===

Menyja e lëvizjeve