Dallime mes rishikimeve të "Mehmed pashë Qyprilliu"

Jump to navigation Jump to search
v
Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)September( +\d{4}) +\1shtator\2)
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
(→‎top: Përditësim duke përdorur AWB)
Etiketa: Disambiguation links
v (Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)September( +\d{4}) +\1shtator\2))
| Emblema_përshkrim =
}}
'''Mehmed Pashë Qyprilliu''' (i njohur edhe si ''Mehmed Pashë Kypriljoti'', ''Köprülü Mehmed Pasha'', {{Lang-tr|Köprili Meḥmed Paşa}}; {{circa}}1575, [[Roshnik]], [[Shqipëria|Shqipëri]] - 31 tetor, 1661, [[Edirne]]) ishte themeluesi i dinastisë politike [[Shqiptarët|shqiptare]] [[Familja Qyprilliu|Qypriliu]]<ref name="history1"/><ref name="history3">{{cite book|title=Wars of the Age of Louis XIV, 1650-1715: An Encyclopedia of Global Warfare|author= CATHAL J. NOLAN|url= http://books.google.com.au/books?id=Nn_61ts-hQwC&pg=PA241&lpg=PA241&dq=Koprulu+mehmed+pasha&source=bl&ots=bdYiRPqqlI&sig=Uy-m_WBX94DFPSwFNykWUJWCUjo&hl=en&sa=X&ei=kppcUKrROvC4iAfYl4CACQ&ved=0CE0Q6AEwBQ#v=onepage&q=Koprulu%20mehmed%20pasha&f=false|accessdate=22 Septembershtator 2012}}</ref><ref name="history4">{{cite book|title=Who's Who in Military History: From 1453 to the Present Day|author= John Keegan|url=http://books.google.com.au/books?id=lBSxfUcFWFUC&pg=PA157&lpg=PA157&dq=Koprulu+mehmed+pasha&source=bl&ots=3zQ5HIc4w3&sig=1EGJPsYNBKv6UcBcpd__zmjrqdQ&hl=en&sa=X&ei=kppcUKrROvC4iAfYl4CACQ&ved=0CF8Q6AEwCA#v=onepage&q=Koprulu%20mehmed%20pasha&f=false|accessdate=22 Septembershtator 2012}}</ref> në [[Perandoria Osmane|Perandorinë Osmane]], një familje e vezirëve, luftëtarëve, dhe burrështetasve që e dominuan administrimin e Perandorisë Osmane gjatë gjzsmës së dytë të shekullit 17të, një epokë e njohur si [[epoka Qyprilliu]] (''"Köprülü"''). Ai ndihmoi në rindërtimin fuqisë së perandorisë me çrrënjosjen e korrupsionit dhe riorganizimin e ushtrisë osmane. Ashtu si ai futi këto ndryshime, Qyprilliu gjithashtu zgjeroj kufijtë e perandorisë, duke i mposhtur kozakët, [[hungarez]]ët, dhe më mbreslënëse, [[Republika e Veneciës|venedikasit]]. Efektiviteti i Qyprilliut matej me reputacionin e tij <ref name="history1">{{cite book|title=Conflict and Conquest in the Islamic World|author= Alexander Mikaberidze|authorlink= Alexander Mikaberidze|url= http://books.google.com.au/books?id=jBBYD2J2oE4C&pg=PA487&lpg=PA487&dq=Koprulu+mehmed+pasha&source=bl&ots=MF7IP32zoJ&sig=Ub-xVPxtnJMiBfhoUNSyl1Nw6wI&hl=en&sa=X&ei=p5JcUPCsKe-uiQfooYDYAw&ved=0CEQQ6AEwBA#v=onepage&q&f=false|accessdate=22 Septembershtator 2012}}</ref>.
 
Ai themeloj qytetin Qyprilliu (sot [[Velesi|Veles]], IRJM) në [[Rumelia|Rumeli]], atje ku lindi djali i tij i madh, [[Fazil Ahmed Pashë Qyprilliu]].
==Biografia==
===Jeta e hershme===
Ai hyri në shërbim të sulltanit si një (mbledhës i taksave) ''"devşirme"'' i ri dhe ishte trajnuar në shkollën e pallatit <ref name="history2">{{cite book|title=Encyclopedia of the Ottoman Empire|author= Gabor Agoston, Bruce Alan Masters|url= http://books.google.com.au/books?id=QjzYdCxumFcC&pg=PA314&lpg=PA314&dq=Koprulu+mehmed+pasha&source=bl&ots=PdZaMaFFt9&sig=ZUOsMYlKvB_63eqWUGXn_edkrXw&hl=en&sa=X&ei=p5JcUPCsKe-uiQfooYDYAw&ved=0CDMQ6AEwAQ#v=onepage&q=Koprulu%20mehmed%20pasha&f=false|accessdate=22 Septembershtator 2012}}</ref>. Qyprilliu filloi si një djalë kuzhine në kuzhinën perandorake para transferimit në thesarin perandorak dhe pastaj zyrat administrative të pallatit mbretëror. Thuhet se zyrtarë e tjerë e kishin të vështirë që të punojnë me Qyprilliun, dhe ai u transferua në korpusin e kalorësisë ''"[[Spahiu|spahi]]"'', në provinca.
 
===Ngritja përmes shërbimit perandorak===

Menyja e lëvizjeve