Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Liberalizmi social"

v
Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)July( +\d{4}) +\1korrik\2)
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)July( +\d{4}) +\1korrik\2))
 
'''Liberalizmi Social''' (i njohur edhe si liberalizmi '''modern''' ose '''liberalizmi i barazisë''') është një ideologji politike dhe një shumëllojshmëri e [[liberalizmi]] që kërkon një ekonomi të tregut dhe zgjerimin e të drejtave politike dhe civile , ndërsa gjithashtu duke besuar se roli legjitim i [[Qeveria|qeverisë]] përfshinë adresimin e çështjet sociale dhe ekonomike të tilla si [[varfëria]], kujdesit shëndetësor dhe [[Arsimi|arsimit]].<ref>{{Cito web|url=http://www.newstatesman.com/uk-politics/2010/07/social-liberalism-hobhouse|title=The origins of social liberalism|date=12 Julykorrik 2010|publisher=''[[New Statesman]]''|last=John Derbyshire|access-date=24 tetor 2018|archive-date=22 dhjetor 2015|archive-url=https://web.archive.org/web/20151222122744/http://www.newstatesman.com/uk-politics/2010/07/social-liberalism-hobhouse|url-status=dead}}</ref>
 
Sipas liberalizmit social, e mira e komunitetit shihet si harmonike me lirinë e individit. Politikat e liberaleve social janë miratuar gjerësisht në shumë vende kapitaliste të botës, sidomos pas [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së dytë Botërore]]. Idetë<span style="color:#0645ad;"> </span>e liberalëve social dhe të partive kanë tendencë të jenë të konsiderohen si qendër apo të qendrës së majtë. Social liberalët ose e shohin veten si [[Socialdemokracia|socialdemokratët]] ose si zënë në rrugë mes socialdemokratët dhe liberalët klasikë.