Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Sahura"

No change in size ,  4 muaj më parë
v
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
'''Sahuri''' (gjithashtu '''Sahura''', që do të thotë "Ai që është afër [[Ra|Ra-së]]") ishte një [[Faraoni|faraon]] i [[Egjipti i lashtë|Egjiptit të lashtë]] dhe sundimtari i dytë i Dinastisë së Pestë (rreth 2465 – rreth 2325 para Krishtit). Ai mbretëroi për rreth 12 vjet në fillim të shekullit të 25-të para Krishtit gjatë periudhës së Mbretërisë së Vjetër. Mbretërimi i Sahurit shënon pikën e lartë politike dhe kulturore të Dinastisë së Pestë.<ref>{{cite AV media
| people = Brinkmann, Vinzenz
| title = Sahure. Tod und Leben eines großen Pharao. Bis 28.11.2010 im Liebieghaus | medium = video | language = de | url = https://www.youtube.com/watch?v=i92-eim2DFc | publisher = Liebieghaus }}</ref> Ai ishte ndoshta djali i paraardhësit të tij [[Userkaf|Userkafit]] me Mbretëreshën Neferhetepes-II, dhe nga ana e tij u pasua nga djali i tij [[Neferirkare Kakai]].
| medium = video | language = de | url = https://www.youtube.com/watch?v=i92-eim2DFc | publisher = Liebieghaus }}</ref> Ai ishte ndoshta djali i paraardhësit të tij [[Userkaf|Userkafit]] me Mbretëreshën Neferhetepes-II, dhe nga ana e tij u pasua nga djali i tij [[Neferirkare Kakai]].
 
Gjatë sundimit të Sahurit, Egjipti kishte marrëdhënie të rëndësishme tregtare me bregdetin [[Levanti|Levant]]. Sahuri nisi disa ekspedita detare në [[Libani|Libanin]] e sotëm për të blerë pemë kedri, skllevër dhe sende ekzotike. Mbretërimi i tij mund të ketë dëshmuar lulëzimin e flotës detare egjiptiane, e cila përfshinte një flotë të deteve të hapura, si dhe anije garash të specializuara. Duke u mbështetur në këtë, Sahure urdhëroi ekspeditën më të hershme të vërtetuar në tokën e Punt, e cila solli përsëri sasi të mëdha mirre, malakiti dhe elektrumi. Sahuri tregohet duke festuar suksesin e kësaj sipërmarrjeje në një lehtësim nga tempulli i tij mortor i cili e tregon atë duke kujdesur një pemë mirre në kopshtin e pallatit të tij me emrin "shkëlqimi i Sahure ngrihet deri në qiell". Ky reliev është i vetmi në artin egjiptian që përshkruan një mbret kopshtarie. Sahure dërgoi ekspedita të mëtejshme në minierat e bruzës dhe [[Bakri|bakrit]] në [[Gadishulli Sinai|Sinai]]. Ai gjithashtu urdhëroi fushata ushtarake kundër kryepriftërve [[Libia|libianë]] në Shkretëtirën Perëndimore, duke sjellë përsëri bagëtinë në Egjipt.