Dallime mes rishikimeve të "Policia e Shtetit"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Robot: Automated text replacement (-Per +Për ))
{{fjala|'''Policia e Shtetit ShqipëtarShqiptar'''|Policia}}
==Fillimet==
:'''Artikulli kryesor:''' ''[[Historia e Policisë së Shqipërisë]]''
[[figura:Stema_e_Policise_se_Shtetit.jpg|right|thumb| [[Stema e Policisë së Shtetit|Stema]] ]]
 
Gjatë [[Lufta e Parë Botërore|Luftës së Parë Botërore]] strukturat e policisë dhe xhandarmërise kombëtare u coptuancopëtuan dhe u profiluanprofilizuan sipas modeleve të forcave pushtuese ([[austro-humgareze]], [[franceze]], [[italiane]], etj.). Në [[Krahina Autonome e Korçës|Krahinën Autonome të Korçës]] u krijua [[prefektura e policisë]] dhe zyrat e policisë në qarqe.
 
Pas [[Kongresi i Lushnjes|Kongresit të Lushnjes]] ([[1920]]-[[1924]]), pati organizime dhe zhvillime të reja në fushën e policisë. Në tetor 1920 u miratua organika e re e policisë së pergjithshme (me 210 vetë).
Pas [[Revolucioni i Qershorit|Revolucionit të Qershorit]], [[Qeveria e Nolit]] mori disa masa për organizimin e policisë.
 
Pas rënies së [[Fan Noli|Fan Nolit]], pra në periudhën [[1925]]-[[1938]], ka një zhvillim progresiv të policisë dhe xhandarmerisëxhandarmërisë. Futen elemente moderne perëndimore në fushën e strukturave dhe legjislacionit të policisë dhe xhandarmerisëxhandarmërisë. Gjatë kësaj periudhe u krijuan për herë të parë disa lloje policish si pshmp.sh.: [[Policia Bashkiake]] (1928), [[Policia Rurale]] ([[1929]]), [[Policia Kufitare]](1930), [[Policia e Sigurimit Publik]] (1938), [[Roja Mbretërore e Kufirit]] (1939), [[Xhandarmëria Qytetëse]] (me atributet e policisë urbane), etj.
 
Gjatë [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së Dytë Botërore]] strukturat e [[Policia|policisë]] dhe [[Xhandarmëria|xhandarmerisë]] ne pjesën me të madhe u asimiluan dhe profiluanu profilizuan sipas ineteresaveinteresave të shteteve pushtuese. Gjate dy pushtimeve, policia u integrua në strukturat ushtarake me emërtimin [[Trupa e Armatosur e Policisë]].
 
Në vitin [[1943]], në zonat e çliruara, u krijuan strukturat partizane për ruajtjen e rendit dhe qetësisë publike: [[Komandat e Qarkut]], [[Komandat e Vendit]] dhe [[Rojet Vullnetare]].
Duke filluar nga viti [[1991]], pas futjes se Shqipërisë në rrugën e proceseve [[Demokracia|demokratike]], kanë ndodhur disa ndryshime të rëndesishme në fushën e organizimit dhe ristrukturimit të [[Policia Shqiptare|Policisë Shqiptare]]. Në vitin [[1991]], me krijimin e [[Ministria e Rendit Publik|Ministrisë së Rendit Publik]], policisë iu dha statusi i një institucioni më vete, ndryshe nga ç’ ishte më parë. Në një kohë të shkurtër u bënë ndryshime të shpejta të karakterit organizativ e ligjor të policisë si dhe u bë hapja e saj me botën.
 
Gjëte vitit [[1992]]-[[1996|96]], në bazë të programit qeveritar, por pa hartuar strategji konkerte, u zhvillua reforma në polici. Ky proces perfshiupërfshiu fushën e ristrukturimit te policisë në të gjitha nivelet, rinovimin e personelit te policise, zgjerimin e kuadrit ligjor dhe hapjen e saj me institucionet homologe të botës e organizatat ndërkombëtare. Fillimisht ky proces pati impaktndikim pozitiv për faktin se brenda njenjë kohe te shkurtershkurtër u zhduk kaosi, anarkia dhe u vendos rregulli e qetësia publike. Por, përveç rezultateve pozitive që u arritën, evidentohen edhe mjaft probleme qe kanë të bejnëbëjnë me paqëndrueshmerinëpaqëndrueshmërinë e strukturave, standartet e ultaulëta të rekrutimit të personelit, nivelin e ulët të profesionalizmit, policimin e tubimeve paqësore të paautorizuara, shfaqjet e korrupsionit etj., të cilat dhanë impuls të fuqishëm gjatë trazirave Janarjanar-Marsmars [[1997]].
 
[[figura:Policia-fnsh.gif|right|thumb| [[Forcat e Ndërhyrjes së Shpejtë|Policia e Shtetit]] ]]
 
GjateGjatë trazirave te janar-mars [[1997]], u dogjendogjën dhe u shkaterruanshkatërruan plotesishtplotësisht 10 [[komisariate]] te policisepolicisë, ndersandërsa pjesa tjetertjetër pesoipësoi demtimedëmtime te medhamëdha, u vodh mbi 80 % e teknikesteknikës dhe automjeteve te policisepolicisë si dhe u vranevranë e plagosenplagosën me dhjetradhjetëra punonjespunonjës policie.
 
Pas muajit qershor [[1997]], filloi puna për ringritjen dhe riorganizimin e policisepolicisë ne te gjitha nivelet. U krijuan struktura qe kishin te beninbënin direkt me luftenluftën kunderkundër banditizmit, terrorizmit, krimit te organizur, çarmatimit. U riaktivizuan strukturat e meparshme te paralizuara kunder krimit. Brenda nje kohe relativisht jo shume te shkurter u arrit qe te funksionoje policia, te çbllokohen rruget strategjike nacionale nga bandat kriminale, te vendoset rendi dhe qetesia publike, te çarmatoset nje pjese e popullates si dhe te vihet ne funksionim administrata publike.
Qysh prej muajit maj 1997, nje ndihmese te rendesishme ne ringritjen e riorganizimin e policise shqiptare ka dhene e jep ende misioni policor [[MAPE]] i [[Bashkimit Evropian Perendimor]] (BEP). Me sugjerimin e ketij misioni u ngriten Drejtorite e Policise se Prefekturave (Qarqeve). Ky mison ka dhene nje kontribut te madh edhe ne fushen e kualifikimit e reformimit te policise shqiptare.
 
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve