Ndryshimi mes inspektimeve të "Teknologjia grafike"

Jump to navigation Jump to search
10 bytes removed ,  15 vjet më parë
== Historia e shtypit ==
Presën e parë tipografike me shkronja lëvizëse e konstruktoi [[Johan Gutenberg]] në shekullin e XV-të. Në fillim të shekullit të XVI-të në Evropë kishte mbi 1000 shtypshkronja. Gradualisht nga shtypësi i librit filloi të ndahej shkrirëshkruesi, botuesi dhe librari, secili duke e zhvilluar veprimtarinë e vet të pavarur. Gjithashtu letërpunuesit, pergamentarët dhe libërlidhësit në kohën e Gutenbergut zhvilluan veprimtari të veçanta siç ishin edhe ilustratori, druprerësi dhe bakërprerësi.
Historinë e shtypit e shtypit gjatë historisë e klasifikojmë në:
''Periudha para Guitenbergut'', deri në vitin 1445.
''Periudha e zbulimeve të Gutenbergut'', nga viti 1445-1812.
Anonymous user

Menyja e navigimit