Dallime mes rishikimeve të "Finiqi"

Jump to navigation Jump to search
94 bytes added ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: Finiqi është fshat në rrethin e Delvinës. Është qendër e komunës me të njëjtin emër, ku përmblidhen fshatrat Finiq, Karahaxh, Blerimas (Shijan), Buronjë (Mavropul...)
 
Koordinatat gjeografike: gjerësia veriore 39° 54' 23", gjatësia lindore 20° 3' 30".
Finiqi ka një histori të lashtë. Ai ka qenë kryeqendra e kaonëve, ndërsa në shekullin III u bë kryeqyteti i gjithë shtetit të Epirit. Sipas Polibit, ka qenë qyteti më i fortifikuar i Epirit. Ngrihej në një kodër në formën e një anijeje të përmbysur.
Fshati i sotëm ndodhet në rrëzë të kësaj kodre. Ka tri seksione muresh të ruajtura në kodër: muret e akropolit, muretemuret e periudhës së zgjerimit të akropolit dhe mjuretmuret e qyteti të fortifikuar. Këto mure dallohen për vëllimin e tyre të madh, datohen me përafërsi midis shek. IV c. dhe II para Kr. Në brendësi të mureve ndodhen rrënojat e mureve greke dhe romake. Në fshat ka mbetje të mureve greke, por ato romake janë më të shumta në numër. Tek akropoli është zbuluar një thesar i vogël, që në periudhën bizantine u shndërrua në baptister. Po ashtu është zbuluar një teatër me kapacitet të madh. Janë gjendur edhe tri çisterna që i përkasin periudhës midis shek. V dhe shek. III para. Kr. dhe disa rrënoja ndërtesash.Prej vitit 2000 një mision arkeologjik i Universitetit të Bolonjës (Itali), kryen rregullisht gërmime arkeologjike.
 
[http://www.phoenike.com Faqja e misionit arkeologjik të Universitetit të Bolonjës (Itali)]

Menyja e lëvizjeve