Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Celuloza"

5 bytes removed ,  14 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
No edit summary
Celuloza është polisakaridi më i përhapur në botë bimore. Është i ndërtuar prej një numri të madh mbetjesh të glukozës, që hidrolizon me vështirësi dhe nuk mund të përdoret si ushqim për njerëzit. Masa molekulare relative e celulozës është e lartë, prej 1 milion deri në dy 2 milionë, që do të thotë se një molekulë celulozë përmban 6 mijë deri 12 njësi (C<sub>6</sub>H<sub>10</sub>O<sub>5</sub>). Celuloza nuk shërben si lëndë ushqyese, sepse nuk shpërbëhet në organizmin e njeriut dhe të disa kafshëve, me perjashtim të disa kafshëve ripërtypëse. Celuloza është përbërëse e të gjitha indeve ([[lat.]]: celula- [[qeliza]]). Celuloza është ndërtuese e skeletit të bimëve, p.sh drurit.
 
'''== Vetitë kimike dhe fizike''' ==
 
Është substance pa ngjyrë, e cila nuk tretet në ujë dhe në tretësatretës organicëorganik. Celuloza e pastër është e bardhë, efortëe fortë, pa shije, dhe pa erë.
Ajo bashkëvepron me acide inorganike dhe orgnaikeorganike. Glukoza hidrolizon me vështirësi, pas një nxehje të gjatë me acide të përqëndruarapërqendruara. Rëndësi të madhe kanë esetret e celulozës me azot dhe acid etanoik (acid acetik). Nitroceluloza është substancë shpërthyese, nga e cila përfitohet baruti pa tym. Në prani të acideve celuloza hidrolizon dhe jep glukozë si monosakarid të vetëm. Masa molekulare e celulozës sillet rreth 250.000-100.000, që do të thotë se molekula e celulozës mban rreth 1500 mbetje të celulozës.
 
'''== Përdorimi''' ==
 
Celuloza përdoret si lëndë e rëndësishme në degë të ndryshme të industrisë (industria e letrës, tekstilit, llaqeve, eksplozivëve, e shiritave filmikë, etj.). Celuloza është përbërë prej vargjeve shumë të gjata të mbetjeve të glukozës, të lidhura për njëra-tjetrës përmes oksigjenit.
12.723

edits