Ndryshimi mes inspektimeve të "Mikrobiologjia"

Jump to navigation Jump to search
1.696 bytes removed ,  12 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 77.28.180.156 (diskutimet) në versionin e fundit nga BodhisattvaBot.
v (U kthyen ndryshimet e 77.28.180.156 (diskutimet) në versionin e fundit nga BodhisattvaBot.)
[[Figura:Agar plate with colonies.jpg|thumb|250px|Mikroorganizma në një laborator]]
'''Mikrobiologjia''' (nga [[Greqishtja|greq.]] ''μικρός'', mikrós,-"i vogel"; ''βίος'', víos,-"jete" dhe ''λόγος'', lógos,-"fjalë", "mësim", "dije") është degë e [[Biologjia|biologjisë]] që merret me studimin e [[Mikroorganizmi|mikroorganizmave]] ([[Mikrobi|mikrobeve]]), ndërtimin, funksionimin dhe ndikimin e tyre në [[Organizmi|organizmat]] e tjera të gjalla. Mikroorganizmat janë organizma të vogla [[mikroskopi]]ke [[Njëqelizorët|njëqelizore]] të padukshme për syrin e njeriut. Këtu hyjnë [[bakteri]]et, [[protozoa]]t, [[këpurdha]]t, [[mikroalga]]t, [[Prokarioti|prokariotet]] dhe [[Virusi|viret]].
==Historia e mikrobiologjisë==
MIKROBIOLOGJIA SI SHKENCE
[[Bakteri]]et u vëzhguan në fillim nga [[Anton van Leeuwenhoek]], në vitin [[1676]] me anën e një [[mikroskopi]] njëlentësh të cilin ai e ndërtoi vetë. Emri "bakterium" hyri shumë më vonë në përdorim, nga [[Kristian Gotfrid Erenberg|Christian Ehrenberg]] në vitin [[1828]], fjalë që rrjedh nga greqishtja ''βακτηριον'', vaktirion - "shkop i vogël, thupër".
Mikrobiologjia eshte shkence qe studion qeniet me te vogla te gjalla.Ato jane aq te imta sa qe nuk mund te shihen me sy por vetem me nduhmen e mikroskopit.Numri me i madh i mikroorganizmave jane qenie njeqelizore,d.m.th. perbehen vetem nga nje qelize.Emri i perbashket i tyre eshte mikroorganizem ose mikrob,qe rrjedh nga fjala greke mikros i vogel dhe bios-jete.
Mikrobiologjia i studion qeniet ne te vogla te gjalla gjegjesisht formen e tyre,ndertimin,fiziologjine,metabolizmin,shumimin dhe identifikimin e mikro-organizmave mandej studijon shperndarjen e tyre ne natyre,maredheniet ndermjet vete me qeniet e tjera me te zhvilluare si dhe ndryshimet fizike,kimike dhe biologjike qe i shkaktojne ne rethin e tyre.
Qellimi i studimeve epidemiologjike eshte te caktoet diagnoza epidemiologjike e semundjeve dhe te kuptoet historia natyrore e semundjes qe te mundet me lehte te ndermeren masa adekuate per pengimin e nismes se semundjes ne fazen e saj me te hershme,pra kur semundja nuk e ka kapluar njeriun njeriun apo grupin e njerezve.Per kete qellim eshte e nevojshme te percaktoet saktesisht diagnoza klinike e semundjes qe njerezit te ndahen ne dy grupe:ne ata qe e kane semundjen dhe ne ata qe nuk jane te semunre dhe te kerkohet shkaktari i semundjes.
 
==Nëndegët e mikrobiologjisë==
Fusha e mikrobiologjisë mund të ndahet përgjithsisht në disa nëndegë:
* '''Mikrobiologjia farmaceutike''': studion mikrobet qe shkaktojne ndotjen dhe prishjen farmaceutike.
==Dobitë e mikrobiologjisë==
==Shiko edhe==
MIKROORGANIZMAT
Ne historine e mepareshme te biologjise bota e gjalle ne planetin tone ishte e ndare ne dy grupe:ne boten bimore dhe shtazore.Me zbulimin e mikroskopit kah fundi i shekullit XVII u zbuluan qenie te imta,te gjalla dhe te padukshme me sy.Me vone u quajten mikroorganizma ose mikrobe.Me studimin e metutejshem te mikrobeve me metoda me te persosura teknike eshte verejtur se ato dalloen shume nga bimet dhe shtazet.Mirepo disa prej tyre i kane vetite edhe te bimeve dhe te shtazeve e disa nuk kane veti te ngjajshme as me bimet as me shtazet.
per kete arsye shkencetari gjerman Haeckel ka propozuar qe mikroorganizmat te vendosen ne grup te vecante ne boten e protisteve propozim i pranuar nga mikrobiologet ne vitet e fundit.
Protistet dalloen shume qarte nga bimet dhe shtazet.Ne pjesen ma te madheato jane organizma njeqelizore.
 
==Lidhje të jashtme==
 

Menyja e navigimit