Dallime mes rishikimeve të "Vektori"

Jump to navigation Jump to search
45 bytes added ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (robot Adding: kk:Вектор)
No edit summary
Madhësitë si gjatësia, syprina, vëllimi, pesha, masa temperatura, dendësia, puna, energjia etj. karakterizohen vetëm me ''numër'' (i cili shprehë raportin ndërmjet madhsisë dhe njësisë për matjen e saj). Mirëpo, ekzistojnë edhe madhësi të tjera, si bije fjala, forca, shpejtësia, nxitimi, ranslacioni, rotacioni etj., të cilat përveç ''numrit'' karakterizohen edhe me ''drejtimin'' dhe ''kahun''. Madhësitë që karakterizhen vetëm me numër quhen madhësi skalare ose skalarë, ndërsa madhësit[ q[ karakterizohen me numër, me drejtim dhe me kahun qhen madhësi vektoriale ose vektorë. Gjeometrikisht çdo madhësi vektoriale mund të paraqitet me një segment ë orientuar i cili ka ''gjatësinë'', ''drejtimin'' dhe ''pikën e fillimit'' (origjinën) të caktuar. Vija e drejtë tregon drejtimin e vektorit, gjatësia e vijës tregon vlerën ose intensitetin , maja e shigjetës tregon kahun, ndërsa pika a tregon pikën e zbatimit.<br/>
Segmenti i orientuar zakonisht përkufizohet si segmenti AB skajet e të cilit merren si dyshe e renditur (A,B) të pikave A dhe B quhet segment i orientuar dhe shënohet me <small><math> \vec {AB} </math></small>.<ref name=IDMatIII>[[Ismet Dehiri]] : [[Matematika I dhe II 1979|Matematika I dhe II]]. Prishtinë, 1979</ref>
Madhësitë vektoriale paraqiten me një shigjetë mbi shkronjën përkatëse ose duke e theksuar më shumë madhësinë vektoriale. Madhësitë fizike që karakterizohen vetëm nga vlera numerike dhe njësia e saj quhet madhësi skalare ose thjesht skalarë. Madhësi vektoriale janë forca, nxitimi, shpejtësia etj, ndërsa madhësi skalare janë masa, tempertatura, vëllimi , koha etj.dhe mbledhe a vektoreve nese ato jane paralel
 
 
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve