Ndryshimi mes inspektimeve të "Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve"

Jump to navigation Jump to search
'''Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve''' ''(origj.: ICM-International congress of mathematicians)'' mbahet në çdo 4 vjet dhe ai i mbledh matematikanët më të shquar nga e gjithë bota. Kongresi i fundit u mbajt në verën e vitit 2006 në [[Madrid]], kryeqyteti i [[Spanja|Spanjës]].
 
===MédaljaMedalja Fields===
Medalja Fields konsiderohet si ekuivalent i shpërblimit Nobel për matematikë. Në kuadër të koongresit të vitit 2006 medaljen Fields e meritoi [[Grigori Perelman]] për zgjidhjen apo vërtetimin e hipotezës së famshme [[conjecture de Poincaré]] i cili është njëri nga shtatë problemet e mileniumit të tretë [[problèmes du Prix du millénium]] të shtruara nga [[Institut de mathématiques Clay]]. shpërbliminShpërblimin prej 1 milion dollarë ky e refuzoi. Tre fituesit tjerë të medaljes Fields ishin francezi [[Wendelin Werner]], për punimet e tij në fushën e [[teoria e probabilitetit|teorisë së probabilitetit]] dhe në teorinë konforme të fushës]], australiani [[Terence Tao]], për kontributin e tij në fushën ekuacioneve diferenciale parciale, në [[KmbinatorikëKombinatorikë]], analizën harmonike dhe në [[teorinë e numrave]]. Fituesi i fundit është rusi [[Andrei Okounkov]] i cili bëri rishqyrtimin e punimeve të tij për lidhjet në mes tteorisëteorisë së gjasës dhe gjeometrisë algjebrike.
 
 
Kongresi i parë është mbajtur në vitin 1897 në Zurich ndërsa kongresi i radhës do të mbahet në vitin 1910 në Hyderabad të Indisë.
 
== Lista e Kongreseve ==
 

Menyja e navigimit