Ndryshimi mes inspektimeve të "Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
{| class="wikitable" style="margin: 0 0 .9em .9em; 1ex auto 1ex auto" align="right"
'''Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve''' ''(origj.: ICM-International congress of mathematicians)'' mbahet në çdo 4 vjet dhe ai i mbledh matematikanët më të shquar nga e gjithë bota. Kongresi i fundit u mbajt në verën e vitit 2006 në [[Madrid]], kryeqyteti i [[Spanja|Spanjës]].
|-
 
!colspan== "3"|Lista e Kongreseve ==sipas viteve
===Medalja Fields===
Medalja Fields konsiderohet si ekuivalent i shpërblimit Nobel për matematikë. Në kuadër të koongresit të vitit 2006 medaljen Fields e meritoi [[Grigori Perelman]] për zgjidhjen apo vërtetimin e hipotezës së famshme [[conjecture de Poincaré]] i cili është njëri nga shtatë problemet e mileniumit të tretë [[problèmes du Prix du millénium]] të shtruara nga [[Institut de mathématiques Clay]]. Shpërblimin prej 1 milion dollarë ky e refuzoi. Tre fituesit tjerë të medaljes Fields ishin francezi [[Wendelin Werner]], për punimet e tij në fushën e [[teoria e probabilitetit|teorisë së probabilitetit]] dhe në teorinë konforme të fushës, australiani [[Terence Tao]], për kontributin e tij në fushën ekuacioneve diferenciale parciale, në [[Kombinatorikë]], analizën harmonike dhe në [[teorinë e numrave]]. Fituesi i fundit është rusi [[Andrei Okounkov]] i cili bëri rishqyrtimin e punimeve të tij për lidhjet në mes teorisë së gjasës dhe gjeometrisë algjebrike.
 
 
Kongresi i parë është mbajtur në vitin 1897 në Zurich ndërsa kongresi i radhës do të mbahet në vitin 1910 në Hyderabad të Indisë.
 
== Lista e Kongreseve ==
 
{| class="wikitable" style="margin: 1ex auto 1ex auto" align="right"
|-
! style="width:90px40px" |VITI
! style="width:100px" | QYTETI
! style="width:170px" | SHTETI
|-
| 2010 (do të mbahet) || [[Hyderabad (India)|Hyderabad]] || {{flagicon|India}} [[India]]
|-
| 2006 || [[Madrid]] || {{flagicon|Spain}} [[Spanja]]
| 1897 || [[Zürich]] || {{flagicon|Switzerland}} [[Zvicra]]
|}
'''Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve''' ''(origj.: ICM-International congress of mathematicians)'' mbahet në çdo 4 vjet dhe ai i mbledh matematikanët më të shquar nga e gjithë bota. Kongresi i fundit u mbajt në verën e vitit 2006 në [[Madrid]], kryeqyteti i [[Spanja|Spanjës]].
 
===Medalja Fields===
Medalja Fields konsiderohet si ekuivalent i shpërblimit Nobel për matematikë. Në kuadër të koongresit të vitit 2006 medaljen Fields e meritoi [[Grigori Perelman]] për zgjidhjen apo vërtetimin e hipotezës së famshme [[conjecture de Poincaré]] i cili është njëri nga shtatë problemet e mileniumit të tretë [[problèmes du Prix du millénium]] të shtruara nga [[Institut de mathématiques Clay]]. Shpërblimin prej 1 milion dollarë ky e refuzoi. Tre fituesit tjerë të medaljes Fields ishin francezi [[Wendelin Werner]], për punimet e tij në fushën e [[teoria e probabilitetit|teorisë së probabilitetit]] dhe në teorinë konforme të fushës, australiani [[Terence Tao]], për kontributin e tij në fushën ekuacioneve diferenciale parciale, në [[Kombinatorikë]], analizën harmonike dhe në [[teorinë e numrave]]. Fituesi i fundit është rusi [[Andrei Okounkov]] i cili bëri rishqyrtimin e punimeve të tij për lidhjet në mes teorisë së gjasës dhe gjeometrisë algjebrike.
 
 
Kongresi i parë është mbajtur në vitin 1897 në Zurich ndërsa kongresi i radhës do të mbahet në vitin 1910 në Hyderabad të Indisë.
 
== Lidhje të jashtme ==
* [http://www.icm2006mathunion.org/activities/icm FaqjaInternational zyrtareMathematic Union's page on ICM] - {{en}}
* [http://elib.zib.de/ICM98/ ICM 1998] ([http://www.math.uni-bielefeld.de/documenta/xvol-icm/ICM.html Proceedings]) - {{en}}
* [http://www.mathunion.org/activities/icm/previous/2002/ ICM 2002] (Proceedings available on the [http://arXiv.org arXiv]) - {{en}}
* [http://www.icm2006.org/ ICM 2006] ([http://www.icm2006.org/proceedings/ Veprimtet]) - {{en}}
 
[[Category:Matematikë]]

Menyja e navigimit