Ndryshimi mes inspektimeve të "Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
 
===Medalja Fields===
Medalja Fields konsiderohet si ekuivalent i shpërblimit Nobel për matematikë. Në kuadër të koongresit të vitit 2006 medaljen Fields e meritoi [[Grigori Perelman]] për zgjidhjen apo vërtetimin e hipotezës së famshme [[conjecture de Poincaré]] i cili është njëri nga shtatë problemet e mileniumit të tretë [[problèmesproblemi dui Prixmileniumit|problemet due milléniummileniumit]] të shtruara nga [[InstitutClay demathematic mathématiques ClayInstitut]]. Shpërblimin prej 1 milion dollarë ky e refuzoi. Tre fituesit tjerë të medaljes Fields ishin francezi [[Wendelin Werner]], për punimet e tij në fushën e [[teoria e probabilitetit|teorisë së probabilitetit]] dhe në teorinë konforme të fushës, australiani [[Terence Tao]], për kontributin e tij në fushën ekuacioneve diferenciale parciale, në [[Kombinatorikë]], analizën harmonike dhe në [[teorinë e numrave]]. Fituesi i fundit është rusi [[Andrei Okounkov]] i cili bëri rishqyrtimin e punimeve të tij për lidhjet në mes teorisë së gjasës dhe gjeometrisë algjebrike.
 
 

Menyja e navigimit