Ndryshimi mes inspektimeve të "Lëkura"

Jump to navigation Jump to search
14 bytes added ,  11 vjet më parë
 
== Funksioni i lëkurës ==
- Roli mbrojtës i lekures ndaj te gjithe faktorvefaktorëve te jashtemjashtëm dhe brendshembrendshëm quhet dermatofilaksia.
- Për rendesinë e lëkurës na shpjegon rasti se humbja e sipërfaqeve të mëdha psh: te djeg'jet e rrezikojnë jetën.
- Roli mbrojtesmbrojtës i lekures eshte i kushtezuar nga elasticiteti i lekures, sasia e ujit dhe fleksibiliteti.
- pH e lekures nuk e favorizon zhvillimin e bakterieve dhe myshqeve por ndikon si faktor vetsterilizues, mesi alkalin ndihmon zhvillimin e baktereve dhe ne kete lekure vjen lehtë deri te infeksionet bakteriale dhe nikotike psh: regjioni aksilare, perigjental.
- Përmes lëkurës ka mundesi te resorbohen sasi te vogla te sub si merkurimërkuri, jodi, yndyrna vitaminoze dhe hormonale, ne ketekëtë bazohet dermatoterapia lokale dhe aplikimi i preparateve kozmetike perpër mirmbajtjen dhe mbrojtjen e lekures.
- Lëkura ka funksion termorregullues që e arrin me ngushtimin dhe zgjerimin e enëve te gjakut të dermës, djersitjes dhe respiracionit.
- Lekura është depo e ujit ku gjenden 18-40% e sasisë se gjithmbarshme te ujit ne organizëm.
- Ne lekure kryhet edhe procesi i frymarrjes por nuk ka rendesi vitale.
- Ne lekure jane te vendosur receptoret per dhembje per prekjem, per shtypje dhe per temp.
- FaktoretFaktorët qe ndikojnë ne lekure jane:
- Lagështia relative kur bie nen 60% rritet evaporini(humbja e ujit ne lekurë) qe eshte karakteristik per kohen e ftoht dhe te thate sepse lekura ne keto raste keqsohet mjaft.
- Eskpozimi në diell ka efekte ne tharjen e lëkurës- shtohet evaporini pastaj era, larja e tepruar dhe kontakti me detergjentë i largon lipidet dhe e rrit humbjen e lageshtisë.
Anonymous user

Menyja e navigimit