Dallime mes rishikimeve të "Rrethi i Dibrës"

Jump to navigation Jump to search
v
roboti ndryshoj: hr:Dibrski distrikt; cosmetic changes
v (roboti shtoj: hr:Distrikt Dibër)
v (roboti ndryshoj: hr:Dibrski distrikt; cosmetic changes)
[[ImageSkeda:AlbaniaDibre.png|thumb|Rrethi i Dibrës]]
 
Rrethi i Dibrës është njëri nga 36-të rrethet e [[Shqipëri]]së. Rrethi i Dibrës ka 86,000 banorë(sipas [[2004]]), një sipërfaqe prej 761 km<sup>2</sup> dhe kryeqendër [[Peshkopi]]n. Pozita gjeografike
 
 
Rrethi I Dibres ben pjes ne rajonin verioro-lindor me nje reliev pergjthesisht malore kodrinor.Pra shtrihet ne Veri-lindje te Shqiperise Shtrihet ne veri-lindje te Shqiperise ne dy anet e lugines se drinit te Zi duke u kufizuar ne lindje nga vargmali I Korabi dhe ne perendim nga vargmalet e Lures.Qendra e rrethit eshte qyteti I Peshkopise qe eshte edhe qyteti I 3-te pas atij te Sruges dhe dibres se Madhe ne republiken e Maqedonise. Qendra e rrethit (Peshkopia) qe shtrihet 185 km nga kryeqyteti dhe 21 km largesi nga pika e doganes se Bllates ne Maqellare Ky rreth eshte vendosur ne keto kordinata gjeografike:41º 53’ 20”,dhe 41º 33’ 40” gjeresi gjeografike veriore dhe 20º 34’ 50” dhe 20º 07’ 00” gjatesi gjeografike lindore.Kufizohet nga kufij konvcionale ne lindje me republiken e Kosoves dhe te Maqedonise me nje gjatesi kufitare 90 km nga te cilat 19 km jane lumore.Ne veri kufizohet me rrethin e kukesit me 75 km vije kufitare.Ne perendim me Mirditen 13 km vije kufitare dhe me rrethin e Matit me 60 km vije kufitare.Ne jug me Bulqizen 27.8 km vije kufitare Ky reth ka nje ndertim te komplikuar gjeologjik qe eshte kapur here pas here nga levizjet neotektonike ngritese qe ka luajtur nje rol te rendesishem ne formimin e rrelievit..Rethi I Dibres ka nje reliev kodrinor-malor qe varion nga 350 m(lug drinit te zi) deri ne 2751 ne majen e Korabit..Ben pjes ne zonen klimatike mesdhetare malore dhe mesdhetare para malore meqene se eshte pjes perberese e pellgut te Drinit te zi.Ka nje hidrografi te pasur me burime mbi tokesore dhe nen tokesore ku dega kryesore eshte Drini I Zi.Dibre dallohet per shumellojshmerine e tokave te cilat per shkak te rrelievit malor shprehen qarte.Gjejme brezin e tokave aluvionale rreth lumit te drinit te Zi, te kafejta,te murrme pyore dhe ate livadhore malore.Ne kete takojme breza bimore si :brezi i dushqeve ,ahishteve dhe kullotave alpine.ky reth ka nje popullsi prej 75000 banoresh te vendosur ne 1088 km² kryesisht ne vendbanime te rralla e rurale.Nga pipamje administrative ky rreth ka ne perberjen e tj 1 bashki(Peshkopia) dhe 14 komuna.
 
 
POZITA e ketij rrethi ka luajtur nje rrol te rendesishem ne zhvillimin e kesaj zone qe ka qene here pozitiv e here negativ perjudhave te ndryshme historike dhe nen ndikimin e faktoreve sociale dhe ekonomike qe kane lene gjurme ne te.Rolin e saj pozitiv ajo e ka patur kur ka sherbyer si nje uer lidhese per trevat e vendit tone nga parendimi ne brendesi te territoreve shqipetare.Qe ne antikitet ka funksionuar rruga DURRES -FUSHA E TIRANES –DIBER e cila lidhte bregdetin me vise te tjra lindore.Rolin e kesaj pozite e deshmon qarte zhvillimi socile-ekonomik ,pasi ne 1911 Dibra ishte nje qender e rendesishme artzanale,tregetare,ndertimore etj,per kete flasin qarte te dhenat e popullsise ku ky rheth kishte 11000 banore.Por rroli i kesaj pozite zbehet me vendosjen e kufijve arbitrare ne 1913 ku jashte mbeten qendra te medhe tregtare (Dibra e madhe)dhe urbane per kohen. Pas 1913 kjo zone vazhdoj ta luaj kete rrol por me nje intensitet me te dobet.deri kur ne vitet 1945-1990 u nderpre plotesisht kjo lidje dhe u kthye ne nje faktore penguas dhe izolues per te .Pas viteve 1990 kjo zone e rimer rolin e saj lidhes por me nje intensitet me te vogel por qe gjithsesi vlen per tu permendur.projekte te ndetimit te Autostrades qe do te kalonte neper rrugen e vjeter dhe lidhja e saj me nje arterje me rrethin e Kukesi do ti rikthente nje rendesine e pozites gjeografike te ketij rethi se bashku me burimet qe permban dhe do ta kthente kete reth ne nje Qender te nje eurorajoni nderkufitar duke bere qe pozita te behet faktor zhvillimi.
 
Vendbanime tjera të njohura në këtë rreth janë:
* Arras,
* Fushë Çidhën,
* Muhur,
* [[Kala e Dodës]],
* Kastriot,
* Lura,
* Luzni,
* [[Maqellara]],
* Melan,
* Qënder Tomin,
* Selishta,
* Sllova,
* Zall Dardha,
* Zall Reç
 
{{AL-gjeo-cung}}
<!--[[sq:Rrethi i Dibrës]]-->
 
[[CategoryKategoria:Rrethe në Shqipëri]]
 
[[bg:Дебър (окръг)]]
[[fi:Dibër (alue)]]
[[fr:District de Dibër]]
[[hr:DistriktDibrski Dibërdistrikt]]
[[id:Distrik Dibër]]
[[it:Distretto di Dibër]]

Menyja e lëvizjeve