Dallime mes rishikimeve të "Hekur"

Jump to navigation Jump to search
6 bytes added ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
 
== Komponimet kimike ==
Hekuri në natyrë nuk mund të gjendet në gjendje kimike të pastër. Komponimet e hekurit që hasen në natyrë janë xehet apo mineralet të cilat janë okside, karbonate dhe sulfare te hekurit. Xehet më të rëndësishme janë hematiti Fe2O3, magnetiti Fe2O4Fe3O4, sideriti FeCO3, dhe piriti FeS2.Perdoret per shkatrriminshkatçrrimin e demtuesevedëmtuesëve te bimeve, ne mjeksimjekësi,ne industrinindustrinë etekstile. tekstilit KloruruiKloruri i hekurit ne mjeksimjekësi perdoretpërdoret per ndalimin e gjakderdhjes.
 
== Vetitë ==
Hekuri është një metal i butë me shkëlqim të argjendtë dhe shpejt korrodohet sepse reagon ndaj oksigjenit. Përdoret në formë të legurave si [[Çelik]] kur kombinohet me karbonin por mund të kombinohet me kromin, manganin etj.
Hekuri i pastërt ka karakteristika mekanike të dobëta dhe kosto të lartë prodhimi. Në teknikë e në ndërtim përdoren aliazhet e shumta të hekurit. Rëndësi të madhe kanë aliazhet hekur-karbon, në radhë të parë giza dhe qelikuçeliku, të cilat janë aliazhet më të rëndësishme në industri...
PERFITIMIPËRFTIMI I HEKURIT
 
Hekuri ne industri perfitohetperftohet kryesisht prej xehevexeherorëve okside (magnetitit dhe hematitit)duke i reduktuar me ndihmen e koksit.
 
 
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve